banner-image

Otvara se Centar digitalne poljoprivrede Srbije u Novom Sadu

Danas će u Novom Sadu na Institutu BioSens  biti otvoren Centar digitalne poljoprivrede Srbije.

Ovo je jedan od prvih rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije i istraživača Instituta BioSens na uvođenju informacionih tehnologija u poljoprivredu. Centar je primer praktične primene inovativnih IT rešenja i digitalizacije u cilju povećanja efikasnosti i konkurentnosti domaće poljoprivrede.

Tokom otvaranja Centra digitalne poljoprivrede Srbije, biće puštena u rad i digitalna platforma AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike. Platforma omogućava da mobilni telefon postane alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje. Reč je o podacima koji imaju praktičnu primenu: satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovani meteo podaci, digitalizovani podaci o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta, dnevnik aktivnosti na parceli, katalog semena i hemijskih preparata, katalog najsavremenijih tehnoloških rešenja za preciznu poljoprivredu.

Pored postojećih funkcionalnosti, digitalna platforma AgroSens biće redovno proširivana dodatnim servisima namenjenim poljoprivrednim proizvođačima sa posebnim zahtevima, savetodavcima, lokalnoj samoupravi, kompanijama, ali i naučnoj zajednici.