banner-image

Otvoreni sajmovi LORIST u Novom Sadu

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan danas je na novosadskom sajmu svečano otvorio Međunarodne sajmove „Lorist“, u okviru kojih će biti održani 50. međunarodni sajam lova, ribolova i sporta, 24. međunarodni sajam hortikulture i 25. međunarodni sajam „Eko-svet“.
Trivan je tom prilikom istakao da prema prirodnim bogatstvima možemo i zvanično da smatramo Srbiju najlepšim mestom na svetu, ali i da moramo učiniti sve što možemo da ona takva i ostane. Takođe, rekao je da možemo da napredujemo samo uz uvažavanje životne sredine jer njeno očuvnje nema alternativu. Upozorio je i da je čovek svojim delovanjem odgovoran za klimatske promene kao i da se one mogu ublažiti većim pošumljvanjem i odgovarajućom brigom o vodi, zemlji i svim prirodnim resursima.
Jubilarni „Lorist“ može da se pohvali da je tokom svog postojanja bio domaćin mnogim državama sveta koje su na sajmu prikazale svoje lovne, ribolovne, sportske, turističke i druge aktivnosti. Na ovogodišnjim manifestacijama, kako je istakao direktor Sajma Slobodan Cvetković, predstaviće se 450 izlagača što je za 150 više nego lane, a pristigli su iz 11 zemalja. U planu je održavanje velikog broja stručnih skupova, B2B susreta, kao i najveća izložbe trofeja u Evropi na kojoj će biti prikazano čak 500 eksponata.
Na otvaranju sajmova prisutnima su se obratili i gradonačelnik Novog Sada Milorad Vučević koji je istakao da je Sajam postao prestižno mesto okupljanja zaljubljenika u sport, turizam, lov, ribolov, konjarstvo, kao i da je osnovni cilj ove manifesacije stvaranje generacije mladih koji žive u saglasju sa prirodom i koji su zdravi i mentalno i fizički.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivrdu i šumarstvo Vuk Radojević istakao je da Vojvodina može da se pohvali bogatim lovnim i ribolovnim područjima, kao i da se njihov razvoj podstiče radom ovog sekretarijata.
Zemlja partner ovogodišnjih sajmova je Crna Gora.

(Poljoprivrednik)