banner-image

Prvi milioni iz IPARD-a poljoprivrednicima stižu krajem godine

Srbija bi u novembru od Evropske komisije mogla da dobije „zeleno svetlo“ za korišćenje pretpristupne pomoći iz programa IPARD za poljoprivredu, a novac bi poljoprivrednicima bio dostupan krajem 2017. ili početkom 2018. godine, kazala je danas državna sekretarka u Ministarstvu finansija Jelana Stojović.

Stojović je na zasedanju Odbora za praćenje primene pretpristupnog programa za razvoj sela od 2014. do 2020. kazala da će do sredine otkobra biti podneta dokumentacija za korišćenje pomoći iz programa IPARD, koju treba da u novembru ponovo pregledaju revizori i daju konačno odobrenje za početak korišćenja sredstava.

„Napravili smo napredak u nekoliko oblasti, unapredili pravne procedure i institucionalni okvir i kapacitete svih IPARD tela“, rekla je Stojović i dodala da je završena zgrada Uprave za agrarna plaćanja, što je bio uslov da bi Srbija dobila novac iz EU za poljoprivredu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Janjatović precizirao je da će revizori Generalnog direktorata za poljoprivredu i razvoj sela EK posetiti Beograd od 20. do 25. novembra, kako bi proverili da li su otklonjeni svi nedostaci za dobijanje novca iz IPARD fondova.

„Prvi konkursi za sredstva iz IPARD fondova biće spremljeni za decembar 2017. ili početak 2018. godine, kada će i biti objavljeni“, dodao je on.

Janjatović je kazao da se potpisivanje prvih ugovora za sredstva, za one koji konkurišu i čiji se projekti prihvate, mogu očekivati sredinom 2018. godine.

On je podsetio i da je promocija programa IPARD medju poljoprivrednicima krenula pre dve godine, kako bi se oni na najbolji način upoznali sa načinom na koji mogu da konkurišu za novac iz EU i do sada je informacije o tome dobilo oko 7.000 poljoprivrednika.

Janjatović je kazao da su pravilnici prema kojima će se raspisivati konkurs za IPARD sredstva usvojeni nedavno, a do kraja godine će informisanje poljoprivrednika u vezi sa popunjavanjem zahteva za konkurse, sadržajem poslovnog plana i ostalih tehničkih zahteva, biti intenzivirano.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević je kazao da će stepen iskošćenosti 175 miliona evra, koliko Srbija dobija iz programa IPARD, biti pokazatelj spremnosti institucija i korisnika za članstvo u EU.

„Ukoliko u narednim godinama budemo efikasno i uspešno realizovali IPARD program, sredstvima EU i države Srbije i uz finansijsko učešće poljoprivrednih proizvodjača, možemo očekivati oko 400 miliona evra novih investicija“, kazao je on.

Predstavnik Generalnog direktorata za poljoprivredu i razvoj sela Liam Breslin je rekao da očekuje da će Srbija, uz Albaniju, biti sledeća zemlja koja će početi da koristi novac IPARD.

On je kazao da se nada da će Srbija za dve nedelje predati „akreditacioni paket“ za korišćenje programa IPARD i da će revizori koji u novembru dolaze u Srbiju, odobriti da novac bude dostupan poljoprivrednicima.

„Prva sredstva iz programa IPARD biće za nabavku mehanizacije i preradu hrane“, rekao je Breslin i upozorio da će, ako Srbija ne iskoristi taj novac, on biti prosledjen drugim zemljama.

Breslin je istakao da je efekte pretpristupne pomoći najbolje video na primeru svoje zemlje, Irske, čija se nerazvijena poljoprivreda transformisala u modernu poljoprivredu koja svoje proizvode izvozi i do Kine.

„Nadam se da će to biti slučaj i sa Srbijom“, kazao je on.

Inače, vlasti u Srbiji odabrale su šest glavnih mera koje će se podržavati grantovima EU: investicije u poljoprivredna gazdinstva proizvođača mleka, mesa, voća i povrća i drugih useva, investicije u preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda za mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave preradom mleka, mesa, voća i povrća, organska poljoprivreda, lokalni razvoj u ruralnim sredinama od strane lokalnih akcionih grupa (naročito javno-privatnih partnerstava), diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i poslovni razvoj za privatne objekte seoskog turizma i tehnička pomoć.

(Beta/Euractiv)