banner-image

Kraj kvota za šećer u EU

Posle gotovo pola veka primene u EU je 30. septembra prestao da važi sistem kvota kada je u pitanju proizvodnja šećera. Odluku da se ukine ovaj sistem doneo je  Evropski parlament i zemlje članice još 2013. godine kao jednu od mera reforme zajedničke agrarne politike započete 2006.godine.

Sektor proizvodnje šećera imao je snažnu  novčanu podršku od 5,4 milijarde evra u periodu od 2006 do 2010. godne i tokom tog perioda unaperđivana je produktivnost i obavljale su se pripreme za tržišno poslovanje koje će uslediti nakon ukidanja kvota.

Sistem kvota uveden je 1968. godine čime je cena šećera podignuta znatno iznad one na tržištu. Odluka članica o ukidanju kvota dogovorena je 2006. godine. Prosečna cena šećera u EU iznosi 500 evra po toni i stabilna je tokom proteklih meseci. Evropa je, inače, vodeći svetski proizvođač šećera iz šećerne repe sa ukupnim udelom od 50 odsto u svetskoj proizvodnji. Šećer poreklom iz šećerne repe predstvalja 20 odsto ukupne proizvodnje šećera, dok se ostatak dobija iz šećerne trske.

Šećer se u EU proizvodi uglavnom u severnom delu gde postoje bolji proizvodni uslovi za to. Takođe EU je značajan prerađivač uvezenog sirovog šećera poreklom iz šećerne trske.

S.K.