banner-image

Srpskoj industriji fali soje, kreće uvoz iz Rumunije

Soja je jedna od kultura koja je najviše stradala u ovogodišnjoj suši, pa su se prerađivačke kompanije i trgovci poljoprivrednom robom okrenuli uvozu. Sledeće nedelje će, prema saznanjima Agrosmarta, u Srbiju ući oko 20.000 tona soje iz Rumunije, a uvoz iz te zemlje će se verovatno i nastaviti dok se ne popune potrebe domaćih prerađivača.

Cena soje u Rumuniji i okolnim zemljama niža je nego u Srbiji, gde je u poslednjih nekoliko dana bila oko 410 evra po toni. Sudeći po trenutnoj situaciji na domaćem tržištu, veliki je deficit ove uljarice i naši najveći prerađivači, poput “Sojaproteina” nemaju dovoljne količine za preradu, a imaju čvrste ugovore sa kupcima iz inostranstva za predaju sojinih prerađevina. 

Soja se već uveliko u Srbiju uvozi iz Hrvatske, a kako saznaje Agrosmart, svakodnevno preko graničnog prelaza Bajakovo u našu zemlju uđe od 500 do 700 tona ove robe. Uvoz soje iz Hrvatske nije neubičajen – od suseda smo je kupovali i prethodnih godina. Kako u toj zemlji nema dovoljno preradnih kapaciteta, naša je industrija prerađivala soju hrvatskih proizvođača i potom izvozila prerađevine.

 Iz Mađarske nam takođe stiže ova uljarica, ali u manjim količinama.

Domaći kupci soje iz Hrvatske i Rumunije za Agrosmart su potvrdili da se uvoz strogo kontroliše i da se ipsitivanja svih parametara obavljaju u tri akreditovane laboratorije tako da je mogućnost da u Srbiju iz uvoza stiže GMO soja isključena.

U kojoj meri je soja stradala u ovogodišnjoj suši, još se ne može precizno reći, ali procenjuje se da smo skinuli oko 350.000 tona ove uljarice, dok smo lane požnjeli 750.000 tona.

Prema rečima agrarnog analitičara Milana Prostrana soja beleži najveći deficit jer je proizvodnja umanjena u odnosu na očekivanu za oko 60 odsto. On upozorava na to da je potrebno pooštriti kontrolu na granicama, to jest u laboratorijama, kako nam ne bi stigla GM soja iz Rumunije, što bi sigurno pokvarilo ugled koji Srbija na evropskom i svetskom tržištu ima kao proizvođač i izvoznik genetski nemodifikovanog zrna i prerađevina.

S. G.