banner-image

Malinari iz BiH ne odustaju od protesta

Članovi Udruženja malinara Vilamet iz opština Bratunac, Srebrenica i Milići najavili su za petak, 13. oktobar, mirnu protestnu šetnju od zgrade bratunačke opštine do hladnjače „Bos agro fud“ u Potočarima da bi izrazili nezadovoljstvo otkupnom cenom ovogodišnjeg roda od 1,90 KM po kilogramu.Na nedavnoj sjednici Skupštine Udruženja odlučeno je i da bojkotuju hladnjaču iz Potočara, kao i svi otkupljivači maline s područja ovih opština, koji sa njom poslovno sarađuju.

Predsednik „Vilameta“ Ljubiša Alempić upoznao je članove skupštine o aktivnostima koje je Udruženje preduzelo s ciljem da zaštiti interese proizvođača maline i kupine.

„Organizovali smo miran protestni skup u Bratuncu, kao i sastanke s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te s predstavnicima lokalnih vlasti i hladnjačarima. Otkupna cena ovogodišnjeg roda je ostala 1,90 KM, a višu od 10 do 40 feninga isplatila su samo dva ili tri hladnjačara“, istakao je Alempić.

Prema njegovim rečima, cenu maline diktirala je hladnjača „Bos agro fud“, koja je otkupila najveće količine ovogodišnjeg roda.

Udruženje „Vilamet“ ranije je ukazalo da je neprihvatljiva cena maline, te je tražilo od hladnjačara da preuzete količine ovogodišnjeg roda isplate po ceni od 2,5 KM.

Ovo udruženje okuplja oko 200 članova i danas je upućen poziv svim proizvođačima maline da se uključe u njegov rad da bi zajednički delovali i borili se protiv nakupaca i, kako kažu, ucenjivača, odnosno štitili interese proizvođača ovog voća.

(InfoBijeljina)