banner-image

Od države samo prazna obećanja, paori izigrani

Država obećava pa odlaže donošenje mera za pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpeli ogromnu štetu od suše, a sada je i jesenja setva pod znakom pitanja jer ratari nisu u mogućnosti da zasnuju novu proizvodnju onako kako bi trebalo, ističu u udruženja “Pančevački ratari” i asocijaciji Agrarni forum Pančeva.

Ove paorske organizacije apelovale su na nadležne da više ne odlažu donošenje konkretnih mera za suzbijanje posledica suše, jer se, kako ističu, na taj način ugrožava jesenja setva.

“Neozbiljno odugovlačenje i nedonošenje konkretnih mera pomoći ugroziće i obnavljane nove proizvodnje i setvu ozimnih useva u optimalnim agro rokovima”, navodi se u saopštenju i ističe da su mnogi pojoprivrednici pretrpeli veliku štetu zbog suše.

Podseća se da na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Vojvodine, koja je održana 6. oktobra, nisu usvojeni konkretni zaključci povodom proglašenja 2017. godine, godinom elementarnih nepogoda od suša , “samim tim nema ni konkretnih mera za neophodnu pomoć poljoprivrednicima – ratarima”.

Ratari smatraju da su iznevereni i ponovo “ostavljeni od sopstvene države da se sami snalaze”.

“Nisu otpisane nametnute obaveze po osnovu naknade za odvodnjavanje do kraja 2016. godine, iako je obračun takvih dažbina nezakonit, jer Uredba Vlade Srbije nije bila usklađena sa tada važećim zakonom o vodama. Nije urađeno ništa povodom PIO doprinosa poljoprivrednika koje bi trebalo staviti u status mirovanja u 2017. godini”, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, odugovlačenje i čekanje ministra finansija da se vrati iz SAD je samo, “dobar izgovor za nedonošenje konkretnih mera za oslobađanje poljoprivrednika 50 odsto od ubiranja akciza za dizel gorivo, za poljoprivredu”.

U međuvremenu, ističu iz poljoprivrednih udruženja, teku optimalni agrorokovi za setvu pšenice (5. – 25. oktobar) i postoji velika verovatnoća da za setvu pšenice neće biti nikakvih olakšica u vezi kupovine dizel goriva.

(Agrosmart)