banner-image

Kilogram oraha kao četiri kilograma piletine

Zbog jakog prolećnog mraza,a kasnije i suše rod oraha je u Hrvatskoj, kako javlja Glas Slavonije, smanjen za do 40 odsto. Iz tog razloga smatra se da će cena ovog koštičavog ploda biti dvostrukov veća u odnosu na prošlu godinu. Prošlogodišnja cena bila je 40 kuna, a ove godine je na pijacama već dostigla  80, a očekuje se i dalji rast.

Predsednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić kaže da u Hrvatskoj postoje velikepovršine pod orahom ali da one nisu uređene i ne donose očekivan rod. Takođe napominje da je lešnik uvek smatran ekskluzivnijom robom pa je i njegova cena uvek bila veća. Međutim, cena lešnika ove godine ostala je na istom nivou kao i prošle godine, odnosno iznosi 60 kuna.

Poređenja radi, prema aktuelnim cenama  kilogram oraha u Hrvatskoj vredi koliko dva kilograma junetine ili četri kilograma piletine.

Kako navodi hrvatski list trgovci grozničavo idu po selima i traže domaćice kojima je ostalo oraha od prošle godine, a pposebno su interesantne one koje još nisu čule za tržišne kretanja i nagli skok cene pa orahe prodaju za 50 kuna.