banner-image

Ogled u Srbobranu – evo koji su hibridi kukuruza najbolji

Na imanju firme „Agro – promet“ nadomak Srbobrana „nikao“ je, po uvreženom mišljenju sveta agrobiznisa – najrealniji ogled kukuruza u našoj zemlji. Nekoliko stotina poljoprivrednika i predstavnika semenskih kompanija prisustvovalo je u petak „danima polja“ koje je „Agro-promet“ u vlasništvu Gojka Eremina organizovao kako bi pokazao rezultate sopstvenog ispitivanja rodnosti različitih hibrida kukuruza prisutnih na domaćem tržištu.

Naime, „Agro-promet“ zasnovao je proizvodnju 34 hibrida kukuruza, koje distribuira desetak semenskih kuća. Kukuruz je zasejan na istoj parceli, gajen je po istoj tehnologiji, uz istu agrotehniku. Eremin i njegovi saradnici želeli su da dobiju realne pokazatelje i rezultate kako bi se iskustveno uverili u prinose i kvalitet različitih hibrida, u korist i ostalih ratara i ratarske proizvodnje.

Ispostavilo se da je, od 34 hibrida, najbolje rezultate dao hibrid MAS 48, semenske kuće Maisadour, iz FAO grupe 500. Prinos mu je bio najveći – 8.340 kilograma po hektaru. Na drugom mestu našao se hibrid ES Zlatan, kompanije Euralis, iz FAO grupe 550, koji je imao prinos 8.279 kilograma po hektaru. Treći je bio hibrid Standard, semenske kuće koja nije obnarodovala ime. Standard je iz grupe FAO 630, a poneo je 8.094 kilograma po hektaru. Četvrti po prinosu bio je hibrid EXXUPERY, semenske kompanije RAGT, koji je ostvario prinos od 7.869 kilograma po hektaru, a iz FAO je grupe 580.

Važno je naglasiti da u proizvodnji na ovom polju nije bilo navodnjavanja, a parcelu na kojoj je ogled obavljen ove godine je pogodila velika suša, te se dobijeni rezultati, s obzirom na takve uslove, mogu smatrati zadovoljavajućim.

Pomenimo i to da neke semenske kuće nisu želele da učestvuju u ovom ogledu, odnosno pre setve nisu pristale da se objavi njihov rezultat.

S. G.