banner-image

Počinje da radi nacionalna laboratorija za mleko, raspisan konkurs za stručnjake

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je jutros konkurs za zapošljavanje u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka, što je uslov za početak rada nezavisne laboratorije na koju se u Srbiji godinama čekalo i za čije je opremanje novac obezbeđen iz budžeta Evropske unije i Srbije.

Kako saznaje „Agrosmart“ ova laboratorija, kao deo Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici u potpunosti je opremljena, a biće puštena u rad kada se okonča konkurs za zapošljavanje stručnjaka. U Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu kvaliteta sirovog mleka opremljena su odeljenja za ispitivanje hemijskog sastava mleka, aflatoksina u mleku i hrani, prisustvo bakterija i virusa u hrani.

Ministarstvo je objavilo konkurs za prijem u radni odnos izvršilaca za četiri radna mesta. Rok za podnošenje prijava je osam dana od dana objavljivanja konkursa u oglasima Nacionalne službe za zapošljavanje.

Otvaranje Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta sirovog mleka značiće početak nezavisne kontrole sirovog mleka, kao polazne sirovine za proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda, na teritoriji cele zemlje, ali i privođenje kraju dugogodišnjeg uspostavljanja sistema nacionalnih referentnih laboratorija.

Za sve laboratorije na teritoriji Republike Srbije, čiji je osnivač Republika, je od 2004. godine do danas iz budžeta Evropske unije izdvojeno je oko 15 miliona evra, od čega samo za opremanje i rekonstrukciju laboratorija u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije oko 7,88 miliona evra. Značajna sredstva je uložila i Republika Srbija. Iz njenog budžeta uloženo je 3,68 miliona evra.   

Sistem nacionalne referentne laboratorije čine četiri jedinice – banka biljnih gena koja je funkciji i operativna je, laboratorija za fitosanitarnu kontrolu koja takođe radi, a očekuje se da će ove godine biti kompletirana i oprema u okviru laboratorije za bezbednost hrane, te da će nakon prijema izvršioca početi da radi i laboratorija za mleko.

U realizaciji projekta formiranja i uspostavljanja sistema DNRL Evropska unija je aktivno učestvovala tako što je u više navrata u vidu tehničke pomoći Republici Srbiji finansirala rekonstrukciju zgrada, prostorija, nabavku opreme i pružala ekspertske usluge. 

S. G.