banner-image

Srbija i Hrvatska zajednički unapređuju voćarstvo i vinogradarstvo

Danas je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu svečano predstavljen prekogranični  projekat Srbije i Hrvatske pod nazivom „Razvoj novih tipova sadnog materijala za voćarstvo u usponu, baziran na lokalnim genetskim resursima i savremenim tehnologijama“ programa prekogranične saradnje Interreg HR RS 2014-2020, skraćeno „Cross tree“ čiji cilj je unapređenje rasadničarske proizvodnje u voćarstvu i vinogradarstvu.

Vrednost projekta je više od 500.000 evra od čega je 85 odsto sredstava odobrila EU, a preostalih 15 odsto učesnici u projektu. To su Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, koji je i nosilac projekta, a sa hrvatske strane učestvuju Poljoprivredni institut „Osijek“ i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje.

– Ideja ovog projekta je da proizvedemo nove tipove sadnog materijala koji će rasadničarima biti isplativiji, one kojih nema na tržištu a za kojima postoji potražnja. To će njima omogućiti da brže povrate uloženi novac, tržištu ponuditi bolji kvalitet a dati nam šansu da vratimo neke lokalne sorte u proizvodnju, istakao je dr Nenad Magazin, rukovodilac ovog projekta.

Poljoprivredni fakultet je izuzetno uspešan u razvoju novih sorti voća i više od 10 novih sorti razvijenih u ovoj ustanovi već je registrovano na sortnim listama Ministarstva poljoprivrede.

– Reč je o visokokvalitetnim sortama, a kvalitetom se posebno ističu nove sorte jabuka i breskvi. Čak dve nove sorte jabuka su otporne prema bolestima, a nove sorte vinogradarskih breskvi, kojima smo želeli da vratimo ukus i aromu, u svetskom su rangu, rekao je, obraćajući se prisutnima  prof. dr Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta.

Srbija i Hrvatska će u okviru ovog projekta, koji je finansiran iz IPA fondova, nastaviti zajednički da rade na razvoju novih sorti voćaka i na taj način pokušati da pomognu proizvođačima voća da prevaziđu probleme s kojima se suočavaju na sve zahtevnijem tržištu.

(Poljoprivrednik)