banner-image

Izvoz mesa u Kinu pompezno najavljen, realizacija nula

Uprkos pompeznim najavama iz Vlade prošlog maja, nijedno jagnje iz Srbije nije otišlo za Kinu u prvih sedam meseci ove godine, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu održanom u maju ministar poljoprivrede Branislav Nedimović objavio je da je Industrija mesa Đurđević prva koja je dobila dozvolu da izvozi jagnjetinu u Kinu i kako bi „do kraja juna“ još osam klanica trebalo da dobije istu tu dozvolu.

Direktor IM Đurđević je tada Danasu potvrdio tu vest i rekao kako planiraju da u „u naredna dva meseca“ pošalju prvih 3.000 jagnjadi za Kinu. Međutim, prema podacima PKS, nije zabeležen nikakav izvoz mesa u ovu dalekoistočnu zemlju.

„Nije bilo izvoza jagnjećeg i ovčijeg mesa u Kinu za prvih sedam meseci. Što se tiče drugih vrsta mesa takođe nije bilo izvoza u Kinu“, ističe se u odgovoru Udruženja za stočarsku proizvodnju i preradu stočarskih proizvoda PKS.

Prema planovima IM Đurđević, o kojima nam je direktor ove klanice iz Pećinaca Đorđe Kuzminac pričao, probni izvoz trebalo je da bude realizovan najkasnije do kraja jula. Međutim, zašto se to nije desilo i kada će, nismo uspeli da saznamo jer je direktor na poslovnom putu. Ostali smo i bez odgovora Ministarstva poljoprivrede, koje smo prošle nedelje pitali da li je izvoz mesa za Kinu počeo, da li su dozvolu dobile posle Đurđevića još neke klanice i da li se radi nešto na dozvolama za izvoz ostalih poljoprivrednih proizvoda za ovu zemlju. Naime, Nedimović je proletos najavio da bi do kraja godine trebalo da stignu i dozvole za izvoz suvih šljiva, mleka, ostalih vrsta mesa.

„Što se tiče goveđeg mesa, neophodno je da se završi još samo nekoliko detalja i vrlo brzo ćemo moći u Kinu, takođe u neograničenim količinama, da izvozimo i govedinu“, rekao je Nedimović.

Od „neograničenog“ izvoza za sada, očigledno nema još ništa.

Direktor industrije mesa Đurđević nam je u maju rekao kako je dobro što smo dobili dozvolu za izvoz mesa u Kinu i kako je na njihovu adresu stiglo „dosta upita kineskih kupaca“, da je zainteresovanost velika i da je „u planu da u naredna dva meseca pošaljemo probnih 3.000 komada“.

Kuzminac je tada rekao da ne može da zna koliko će se mesa izvoziti, niti da li će Srbija sa svojim ne tako bogatim stočnim fondom moći da ispuni sve zahteve kupaca. „Ono što je sigurno jeste da domaće tržište neće biti ugroženo kada je jagnjetina u pitanju jer su potrošači kod nas pre svega okrenuti svinjskom mesu. Siguran sam da bi Srbija mogla trenutno da izveze 80.000 jagnjadi, da toliko kapaciteta ima“, istakao je Kuzminac.

U Srbiji je krajem decembra prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bilo 1,66 miliona ovaca, što je za 6,9 odsto manje nego u prethodnom periodu. Krajem 2016. u Srbiji je bilo i tri miliona svinja i nešto malo manje od 900.000 goveda. Ceo stočni fond u 2016. manji je nego ranijih godina. U odnosu na desetogodišnji prosek (mereno od 2006. do 2015) ukupan broj goveda trenutno manji je za 8,9 odsto, svinja je za 12,6 odsto manje, koza za 19, 1 odsto, dok je ovaca u proseku više za 4,1 odsto.

(Danas)