banner-image

Saradnja Srbije i Rusije u oblasti veterine

Predstavnici Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“ i Federalni institut za zdravlje životinja (FGB „ARRIAH”) iz Rusije, potpisali su danas protokol o uspostavljanju naučno – tehnološke saradnje.

Prvi korak ove saradnje ogledaće se u radu na razvijanju programa vakcinacija, potom na dijagnostičkim metodama bolesti kod životinja, te boravku naših saradnika u ruskom Federalnom institutu.

Potpisivanju ovog značajnog dokumenta, kojim će biti omogućeno unapređivanje bilateralne, naučne i tehnološke saradnje ovih institucija, prisustvovao je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević.
„Potpisivanje ovog protokola ima višestruku značaj. Ovakav dokument s jedne strane treba da obezbedi da ova naučno-tehnološka saradnja posluži kao dobar osnov za zajedničko naučno istraživanje, kada je u pitanju nacionalni, ali i međunarodni interes“, istakao je mr Radojević i naveo da je smisao ovog protokola i u zajedničkom nastupu za finansijska sredstva kod međunarodnih fondova, u cilju realizacije projekata koji su od obostranog interesa i za Srbiju i za Rusku Federaciju.

Resorni sekretar je naveo i da ova vrsta saradnje treba da dovede i do usaglašavanja i određenih pravilnika i određenih zahteva koji postoje svakako na ruskom tržištu, jer Federalni institut jeste deo celokupnog ruskog administrativnog sistema i nadležne uprave koja se bavi kontrolom kvaliteta. Proizvodi životinjskog porekla svakako zahtevaju značajne procedure usaglašavanja, kao što je to slučaj i sa drugim poljoprivrednim proizvodima gde će, prema mišljenju mr Radojevića, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ dati svoj doprinos, kako bi u narednom periodu olakšali izvoz proizvoda životinjskog porekla.

Direktor Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“ , prof. dr Miroslav Ćirković, jedan od potpisnika protokola, istakao je da postoji veliki interes kada je reč o ostvarivanju široke saradnje sa institucijom poput ruskog Federalnog instituta iz Vladimirova. Ova saradnja će pored razvijanje programa vakcinacija i preventivne terapije, obuhvatiti i program kontrole namirnica, koje izvozimo na rusko tržište, kao i ujednačavanja standardizacije i akreditacije. On je rekao da ova saradnja sa Ruskom Federacijom treba da doprinese obrazovanju naših kadrova, unapređivanju izdavačke delatnosti, kao i saradnju naših naučnika, te mogućnost učešća u realizaciji tehnoloških projekata.

Direktor Federalnog instituta za zdravlje životinja iz Vladimirova Dmitrij Lazovoj, naglasio je da je Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu vodeća institucija, i naveo značaj ruskog instituta istakavši da se bave bliskim poslovima, te da postoji spremnost u nastojanju da delimo postojeće znanje i iskustvo.
„Institucije kao što su naše dve, ne mogu se baviti naukom lokalno, već moraju sarađivati. Nauka i saradnja ne poznaju granice“, naglasio je Lazovoj i dodao da je briga o zdravlju životinja važan element i srpske privrede, kao i da šira saradnja na planu nauke i istraživanja naših institucija može samo da doprinese i ubrza postizanje boljih rezultata.