banner-image

Šumadija će podizati zasade leske

Iako naša zemlja ima povoljne klimatske uslove za uzgoj leske, računica pokazuje da Srbija godišnje potroši oko devet miliona dolara na uvoz lešnika, uglavnom iz Turske.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede u Srbiji je registrovano oko 1200 hektara pod leskom, a godišnji prinos premašuje 5000 tona.

Proizvodnja lešnika iz Šumadije, prema rečima Damjana Srejića člana Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj, preselila se u Vojvodinu, a najveće registrovane površine pod leskom su u Šidu, Kuli, Šapcu i Vršcu. Imajući u vidu da potrebe konditorske industrije rastu kao i to da veliki otkupljivač Ferero traži kooperante, odlučili smo da za ovdašnje poljoprivredne proizvođače i sve ostale zainteresovane organizujemo prezentaciju projekta “Podizanje zasada leske u Srbiji“ koji su podržali Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Institut za primenu nauke u poljoprivredi.

Prezentacija će biti organizovana u “Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj“ u Cerovcu u petak 27. oktobra u 11 sati. Tom prilikom, zainteresovani će moći da čuju kako se nabavljaju selektovane sadnice, ko će i kako pružati tehničku podršku kroz seminare i predavanja i kako će biti organizovan otkup. Projekat je namenjen svim poljoprivrednim gazdinstvima sa najmanje hektarom zemljišta pogodnog za gajenje leske.

(Ritam grada KG)