banner-image

Uključivanje mladih poljoprivrednika u IPARD

Mreža mladih poljoprivrednika Srbije uz podršku Ministarstva poljoprivredne, šumarstva i vodoprivrede tvorac je projekta „Inkluzija mladih poljoprivrednika u IPARD“. Svrha projekta je usmeravanje mladih poljoprivrednika i njihovo usavršavanje, kako bi mogli da konkurišu za sredstva iz IPARD fondova. Osnovni cilj je da mladim poljoprivrednicima obezbedi podršku za specijalizovanim znanjima u ranoj fazi pokretanja ili unapređenja njihovog biznisa putem biznis konsaltinga i administrativne podrške.

Mladi poljoprivrednici će proći obuku o tome šta su IPARD fondovi, zatim kako mogu da konkurišu za sredstva iz IPARD fondova ali dobiće i sve potrebne informacije u vezi pokretanja sopstvenog biznisa i steći veštine koje su im potrebne za razvoj njihove biznis ideje.

Ovaj projekat pruža neformalno obrazovanje u oblasti preduzetništva u poljoprivredi i pokretanja ili unapređenja sopstvenog biznisa kao i obuku mladih poljoprivrednika za predstojeće aktivnosti u okviru IPARD programa. Plan je da se u obuku mladih poljoprivrednika uključe i sami profesori sa Poljoprivrednih fakulteta u vidu mentora.

Projektne aktivnosti obuhvataju fazu predavanja i fazu radionice.

Faza predavanja će se održati na Poljopivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, sredinom novembra meseca, u trajanju od dva dana. Tokom prvog dana mladi poljoprivrednici će kroz predavanja biti informisani o značaju i mogućnostima IPARD  fondova. Tokom drugog dana učesnici će razviti praktične veštine kako da realizuju svoju ideju, zatim kako mogu konkurisati za ta sredstva, koji je postupak odobravanja projekta i plaćanja i na kraju kako se vrši kontrola.

Faza radionice obuhvata obuku i radionicu na Poljoprivrednom fakultetu Univerzitetu u Beogradu, krajem novembra, u trajanju od jednog dana. Kroz radionicu „Obuka o izradi biznis plana“ mladi će naučiti zašto im je potreban biznis plan kao i kako mogu da ga napišu. Svaki student moći će uz pomoć predavača – mentora svoju biznis ideju da razradi kao i da dobije preporuku gde na terenu može da vidi istu ili sličnu proizvodnju kako bi mogao da se konsultuje sa uspešnim poljoprivrednim proizvođačima iz realnog sektora.

Projekat je podržan od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.