banner-image

Ajvar dobio kraljicu i kralja u Sokobanji

Nedavno je u Sokobanji završena manifestacija „Izađi mi na teglu“ Od početka karavana 25. avgusta, do završnog dela festivala u banji pod Ozrenom, majstorijama svojih zlatnih ruku u pripremi ajvara ogledalo se preko 6.000 majstora kulinarstva iz svih krajeva naše zemlje, rekla je na završnoj svečanosti Ljiljana Vukotić, iz Nacionalnog udruženja „Bašta-mašta”, koje tradicionalno poslednje četiri godine organizuje ovu manifestaciju:

– U jakoj i velikoj konkurenciji 30 ekipa iz isto toliko gradova i opština, prema odluci žirija sastavljenog od najpoznatijih profesionalnih kuvara, profesora kulinarstva, tehnologa i inženjera razvoja u industriji hrane Srbije, za najbolje majstore u pripremi ajvara za 2017. godinu proglašeni su ekipa „Velebit” iz Kanjiže, i Biserka Čolić, kapiten te ekipe – rekla je na završnoj svečanosti proglašavajući pobednike Ljiljana Vukotić.

Pobednici su proglašeni „kraljicom” i „kraljem” ajvara.

Najbolji majstori u spremanju ajvara nagrađeni su vrednim nagradama – šporetima na drva „smederevac”, električnim štednjacima i drugim proizvodima smederevske fabrike „Milan Blagojević”, novčanim kreditnim karticama u iznosu od po 25.000 dinara Unikredit banke, ali su i stekli pravo da se po njihovim dobro čuvanim i tajnim receptima pripreme posebne serije ajvara pod brendom „Bakina tajna”, a koji će na teglama nositi imena pobedničkih ekipa proizvođača.

U predivnom ambijentu centralne pešačke zone Sokobanje i na prelepom sunčanom vremenu, pored posmatranja načina pečenja paprike i postupka spravljanja ajvara uz majstorluke rukovalaca varjačom, za posetioce kojih je u petak i juče bilo preko 10.000, bio je pripremljen veoma bogat celodnevni kulturno-umetnički program.

Kako su saopštili organizatori, ukupno je za poslednjih 50 dana, koliko je trajao festival „Izađi mi na teglu”, kvalifikaciona nadmetanja i finalno takmičenje pratilo oko 150.000 posetilaca u svim gradovima i opštinama Srbije.

Jednu od najvećih privredno-turističkih manifestacija u Srbiji, festival pripreme ajvara „Izađi mi na teglu”, rekli su organizatori iz udruženja „Bašta-mašta”, podržali su pored najviših državnih organa i sve lokalne samouprave i turističke organizacije gradova i opština od Bujanovca i Vranja na jugu do Subotice, Kikinde na severu, odnosno od Dimitrovgrada i Pirota na jugoistoku do Užica, Požege i Kraljeva na zapadu naše zemlje. 

(Politika)