banner-image

Maslac postaje luksuz Nemcima

Zavod za statistiku je u ponedeljak (16.10.) objavio da je cena butera u Nemačkoj ovog septembra skočila u meri kakva nije viđena još od 1991. Maslac tako sada košta dobrih 70 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali u tom razdoblju je došlo do poskupljenja i gotovo svih mlečnih proizvoda: pavlaka, mleko i sveži sir su poskupeli za tridesetak posto, a skuplji su i punomasni sirevi i jogurt.

Konkretno, standardno pakovanje butera od 250 grama se prošlog novembra na policama nemačkih supermarketa moglo naći već za nešto više od jednog evra. Danas pak to isto pakovanje najpovoljnijeg maslaca košta tek koji cent manje od dva evra. U trgovinama se već oseća i da kupci oklevaju kod kupovine po takvoj ceni iako ni margarin više nije baš mnogo jeftiniji.

„Sir je i u diskontnim prodavnicama opet poskupeo početkom meseca, ponegde je cena na najvišem nivou koji sam video u posljednjih 15-20 godina“, kaže Matijas Kvek iz LZ Retailytics, agencije za analizu tržišta.

Zasad nije došlo do lančane reakcije i poskupljenja proizvoda koji su vezani uz mleko i maslac, poput čokolade ili peciva jer su prodavnice već počele da nude božićne kolačiće i konditorske proizvode po cenama manje ili više identičnim kao prošle godine. „Tamo se još ne vidi značajno poskupljenje zbog toga što su vrlo rano vođeni pregovori o otkupnim cenama“, smatra Kvek. Ali to ne znači da će to potrajati, ako i cene maslaca ostanu takve.

Zapravo nikome nije sasvim jasno zašto je tako: ponuda samog mleka je trenutno tri odsto veća nego što je bila prošle godine i „idemo prema rekordnoj proizvodnji iz novembra 2015“, objašnjava Hans Foldeauer iz Udruženja nemačkih proizvođača mleka. Slično je i u susednim zemljama: u Francuskoj je ponuda takođe tri odsto veća nego prošle godine, tako da se i Foldeauer boji kako „otvorenih očiju srljamo u novu krizu na tržištu mleka“.

Kada je reč o buteru, Nemačka je zapravo istovremeno veliki izvoznik i veliki uvoznik. Do liberalizacije tržišta mleka u EU ona je uglavnom mnogo više uvozila nego izvozila, ali sad su te količine vrlo slične: 2015. je uvezla 150,7 hiljada tona butera i izvezla 160,1 hiljadu tona. Na primer godine 2000. je izvezla 53,1 hiljadu tona – a uvezla 170,2 hiljade. Naravno da je buter s oznakom Deutsche Markenbutter u pravilu nešto skuplji što je već i posledica otkupnih cena mleka u ovoj zemlji.

U proseku, poljoprivrednici trenutno dobijaju 38 centi po kilogramu mleka – dakle oko jedne litre – a donedavno je to bilo 35 centi. „S tim novcem možete opet plaćati račune i možda upustiti se i u pokoju popravku koju ste dugo odgađali“, kaže nam Foldenauer. „Ali ni s tom cenom ne možete ni pomišljati na vraćanje kredita ako ste ih uzeli.“ Udruženje proizvođača teži da postigne cenu od barem 40 centi po kilogramu, ali strahuje da bi ovaj poremećaj na tržištu mogao da značiti jače okretanje uvozu – i da će cena sirovog mleka drastično pasti.

Naime, u martu 2015. su ukinute kvote za proizvodnju mleka u EU koje su bile na snazi još od 1984. što je trenutno dovelo do golemih poremećaja. Nemačkim poljoprivrednicima se nudilo još samo 20 centi po kilogramu, tako da su mnogi iz protesta radije svoje mleko prosipali po poljima. I stručnjaci poput Matijasa Kveka smatraju da bi već u dogledno doba trebalo da nastupi pojeftinjenje, ali to će se onda odraziti i na prihode ovdašnjih poljoprivrednika koji će nužno opet postati manji.

No sve su to ipak dobre vesti za ljubitelje butera – njegova cena, sa ovolikom ponudom mleka, teško da će dalje rasti.

(DW)