banner-image

Rasadnici sve unosniji, od njih živi hiljadu porodica

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu po prvi put organizuje naučnostručni skup o temama koje se bave aktuelnom problematikom iz oblasti hortikulture i pejzažne arhitekture. Ovaj skup pod nazivom „Inovacije u hortikulturi i pejzažnoj arhitekturi“ održaće se u petak 20. oktobra s početkom u 9 časova u predavaonici P1 na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu.

Kako je rečeno na pres-konferenciji održanoj povodom ovog skupa, to je samo jedan u nizu događaja kojima se obeležava 70 godina postojanja Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu.

– Katedra za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu je relativno nova i u sastavu Departmana postoji 11 godina, a ovo je prvi put kako organizujemo skup s temama iz ove oblasti, rekao je šef katedre, prof. dr Saša Orlović.

On je istakao da će stručnjaci govoriti o merama suzbijanja štetočina na ovim biljkama, unapređenju proizvodnje ruža, upotrebi biostimulanasa i sličnom. Učesnicima skupa takođe će se predstaviti proizvođači sadnica, prateće opreme i drugi.

– Ova proizvodnja ima veliki potencijal i oko 1.000 porodica živi od toga. Proteklih godina je samo mali broj rasadnika zatvoren, a neprestano se otvaraju novi što pokazuje da postoji ekononomska računica, rekao je Orlović, ističući da u spoljnotrgovinskoj razmeni u ovoj oblasti još uvek mnogo više uvozimo nego što izvozimo.

Najviše se uvoze rezano i saksijsko cveće i tu postoji prostor za širenje i unapređenje domaće proizvodnje. Kada je u pitanju izvoz iz naše zemlje, put inostranstva najviše idu ruže, a ta proizvodnja se ujedno najviše i širi.

(Poljoprivrednik)