banner-image

Srbobranci počeli da dele besplatno seme pšenice

Juče je započela raspodela besplatnog semena pšenice zemljoradnicima koji su se javili na poziv opštine. Ovo je samo jedna od mera kojom će iz opštine pokušati da pomognu zemljoradnicima da prevaziđu štetu i loš prinos koji je ove godine ostvaren na njivama zbog suše koja je prepolovila rod…

Tačno u osam sati, u zakazano vreme, stigao je kamion sa džakovima semena pšenice koja će besplatno biti podeljena za setvu poljoprivrednicima iz ove opštine koji su se javili na poziv lokalne samouprave. 

Svako gazdinstvo koje se prijavilo dobiće po šesto kilograma semena za jesenju setvu. Na parkingu ispred pijace na Rajčuru, pored zemljoradnika bili su i predsednik opštine, Radivoj Parošoki, njegov zamenik, Nebojša Nedeljković i Relja Kurjački opštinski većnik zadužen za poljoprivredu.

Jedna od onih koji su se javili na poziv opštine i obezbedili seme iz donacije je Milena Kiždobranski, koja se bavi poljoprivredom i obrađuje oko 40 jutara sopstvene zemlje.

– Danas je podeljena jedna količina semena koje je domaće proizvodnje. Radi se o sorti  „Zvezdana“, proizvođača NS Seme, a o ostatku svi zemljoradnici koji su ostvarili pravo na besplatno seme biće, ili su već obavešteni gde i kada mogu da ga preuzmu, rekla je.

Lepo vreme ide na ruku poljoprivrednicima, tako da u narednih sedam dana svi će biti u prilici da izvrše jesenju setvu pšenice na parcelama koje su prijavili.

(Srbobran.net)