banner-image

Automatizovana zaštita protiv grada

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vovodprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas u Gornjem Milanovcu da je namera da se u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom postavi novi automatizovani sistem za protivgradnu zaštitu, kako bi se smanjile štete od grada.

„Pilot projekat se odnosi na radarske centre Bukulja, Valjevo i jedan deo na prostoru Vojvodine. To je automatizovan sistem koji priliči 21. veku, gde se automatski prepoznaju tačke u gradonosnim oblacima, u koje se gađa i gde je subjektivni faktor sveden na minimum. To će omogućiti moderan, savremen sistem“, rekao je Nedimović tokom posete Gornjem Milanovacu.

Prema njegovim rečima, poljoprivreda zavisi od vremenskih prilika, odnosno neprilika i svake godine se srećemo sa različitim stvarima.

Govoreći o subvencijama, Nedimović je naglasio da je mera koja se ticala nabavke traktora naišla na dobar odziv u ovom kraju.

„Podneto je 28 zahteva, a do sada je odobreno 18. U narednim danima biće rešeno pitanje preostalih deset zahteva. Oni su imali pravo na povraćaj u iznosu od 50 odsto koštanja traktora“, rekao je Nedimović.

Nedimović kaže da se tokom sastanka sa poljoprivrednicima iz ove opštine, razgovaralo i o podsticanju mladih poljoprivrednika.

„Ministarstvo je ove godine prvi put prepoznalo mlade kao posebnu kategoriju i dalo posebne mere podrške.

Ovih dana će biti izdato oko 640 rešenja za start ap programe u poljoprivrednoj proizvodnji za mlade do 40 godina, koji će dobijati do 10.000 evra bespovratnih sredstava od države, da započnu sopstveni biznis, najviše u voćarstvu i stočarstvu“, istakao je Nedimović.

Ministar kaže da je iz Gornjeg Milanovca prema budžetu Republike Srbije podneto 7.500 različitih zahteva za subvencionisanje.

(RTV)