banner-image

MMF: Rast srpske privrede zakočila suša

Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu Sebastijan Sosa izjavio je danas da je na usporavanje privredog rasta Srbije u ovoj godini uticao privremeni poremećaj u proizvodnji energetskog sektora i jaka suša, a da, kada se isključe ta dva faktora, naša zemlja beleži zdrav rast od tri odsto.

„U prošloj godini smo u Srbiji imali rast od skoro 3,0 odsto, a u ovoj godini je on usporio na 1,2 procenta zbog prekida u proizvodnji energetskog sektora i jake suše. Međutim, kada se isključe ta dva sektora, Srbija ima zdrav rast od tri posto“, rekao je Sosa u panel diskusiji drugog dana 17. Ekonomskog foruma Srbije.

On je predočio da industrijska proizvodnja beleži skok od čak 6,0 procenata, maloprodaja je vrlo snažna, povećava se broj izdatih građevinskih dozvola, do juna otvoreno je 120.000 novih radnih mesta.

Sosa je, međutim, ocenio da rast od 3,5 procenata nije dovoljan da Srbija dostigne razvijene evropske ekonomije, napominjući da joj je za to potrebna stopa rasta od bar 5,0 odsto ili više.

Šef Kancelarije MMF-a u Beogradu je među probleme koji sputavaju veći privredni rast uvrstio niske investicione stope, koje se kreću između 17 i 18 odsto BDP-a, ističući da je neophodno povećanje investicija kako u privatni tako i u javni sektor.

To, prema njegovom mišljenju, neće biti lako, jer imamo nisku stopu štednje, što znači skromna sredstva koja bi se usmeravala u investicije.

Drugi izazov s kojim se Srbija suočava je rast produktivnosti, primetio je Sosa, navodeći da ta stopa iz godine u godinu stagnira i da je potrebno da se ona značajno poboljša.

Skrenuo je pažnju i na potrebu jačanja borbe protiv sive ekonomije, kako bi se sredstva iz neformalnog sektora prelila u legalne tokove, a time unapredilo i ubiranje budžetskih prihoda po osnovu poreza.

Sosa je naveo da je privatna potrošnja u Srbiji robusna, o čemu svedoče podaci o rastu maloprodaje i snažno povećanje potrošačkih kredita, ali je primetio da problem postoji na strani ponude, zbog čega je potrebno primeniti strukturne reforme kako bi se povećali proizvođački kapaciteti.

On je naveo da je potrebno da se poveća kvalitet javnih usluga i efikasnost javne uprave, kao i da se kompletira reforma javnih preduzeća.

Preduslov za viši privredni rast je očuvanje makroekonomske stabilnosti, stabilnosti monetane politike, niska inflacija i stabilne javne finansije, zaključio je Sosa.