banner-image

Pirinač iz mora

Kineski naučnici tvrde da su postigli ključni napredak u poljoprivredi, a reč je o pirinču koji uspeva da raste u slanoj vodi.

Mnogo puta ranije testiran, sada je taj pirinač doneo čak trostruke prinose po hektaru, i naučnici iz tamošnjeg Centra za istraživanje i razvoj tvrde da je spreman za komericijalnu upotrebu.

To može povećati proizvodnju kineskog pirinča za skoro 20 odsto i moći će tako da nahrane više od 200 miliona ljudi, kaže glavni istraživač projekta Ijan Longping, poznat kao kineski „otac hibridnog pirinča“. 

Novi tip hibridnog pirinča „nikao“ prvi put u Kingdaou, primorskom gradu u istočnoj Kini. Istraživači su pumpali i razblaživali morsku vodu, a potom su pravili kanale u poljima pirinča. 

Inače, nova sorta je osam puta skuplja od tradicionalnog pirinča, a sav ovogodišnji rod je rasprodat. 
Firma koja ga prodaje očekuje da će do kraja godine zaraditi 1,5 miliona dolara. 

Ipak, sorta se ne može zvanično nazvati morskim pirinčem, jer je odrastao na području gde se sveža voda meša s morskom vodom. 

„Sadržaj saliniteta u takvim oblastima obično je nešto više od jednog procenta“, kažu naučnici i dodaju da će im trebati još vremena da bi razvili vrstu koja će opstati u čisto slanoj vodi.

(B92)