banner-image

Uskoro pravilnik o registraciji pčelarskih vozila

Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede saglasilo se sa predlogom saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) da se i u Srbiju uvede nešto slično hrvatskom modelu registracije pčelarskih vozila, te da ministar poljoprivrede bude taj koji određuje uslove registracije posebnim Pravilnikom u okviru Ministarstva poljoprivrede, a uz saglasnost ministra unutrašnjih poslova i ministra saobraćaja. SPOs je nedavno dobio zvaničnu informaciju iz kabineta ministra poljoprivrede dokle se operativno stiglo sa rešavanjem ovog značajnog problema pčelara Srbije.

Ministarstvo poljoprivrede je, naime, odavno pripremilo amandman na Zakon o bezbednosti saobraćaja koji će to omogućiti.

Trenutne izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja usmerene su isključivo na kaznenu politiku, te neće obuhvatati nikakve druge izmene zakona, a MUP je već formirao Radnu grupu koja će u narednih mesec dana analizirati sve predloge za suštinsku izmenu zakona, jer ih ima dosta, te će naredna izmena zakona u dogledno vreme da se nađe u skupštinskoj proceduri, i obuhvataće i izmenu vezanu za registraciju pčelarskih vozila. 

Uz zahvalnost ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću na razumevanju ovog našeg velikog pčelarskog problema, u SPOS-u ističu da će izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja doneti korist na samo pčelarima, nego i državi, jer će značajno povećati broj selećih pčelara, što će doprineti značajno većoj proizvodnji meda sa istim brojem košnica, većem izvozu meda i većem deviznom prilivu za državu. 

(SPOS)