banner-image

COPS vodi organske proizvođače u studijsku posetu Češkoj

U okviru projekta „Socijalno uključivanje i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju centra za učenje u organskoj proizvodnji“ (Social Inclusion and Empowerment of Youth Through Support to Development of LC in Eco production), finansiranog iz Višegradskog fonda (Visegrad Fund),  od 5. do 11. novembra 2017. godine, u mestu Horni Maršov u Republici Češkoj, održaće se trening za trenere – organske proizvođače iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Moldavije.

Ukupno 15 mladih trenera će imati priliku da učestvuju u prenosu teorijskih i praktičnih znanja i iskustava od kolega iz Češke Republike, u oblasti organske poljoprivredne proizvodnje.

U skladu sa predviđenom agendom, prvi i drugi dan će biti organizovana poseta centru za učenje u oblasti eko proizvodnje, trećeg i četvrtog dana će se govoriti o temama vezanim za proizvodnju organskih proizvoda u Češkoj. Biće reči o EU regulativama i zakonodavstvu, kao i o regionalnom brendiranju i marketingu organskih proizvoda. Petog i šestog dana biće upriličena  poseta farmama organskih proizvođača, odnosno prenos praktičnih iskustava budućim trenerima.

Nosilac projekta „Socijalno uključivanje i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju centra za učenje u organskoj proizvodnji“ je Centar za organsku proizvodnju Selenča, a u njemu učestvuju i Regionalna razvojna agencija Senec Pezinok iz Slovačke (Regional Development Agency Senec Pezinok – RDA SP), Asocijacija regionalnih brendova iz Češke (Association of regional brands – ARB), Savez udruženja organskih proizvođača FBiH iz Bosne i Hercegovine (Federation of Associations of organic producers FB&H – FAOP),  Nacioalna agencija za ruralni razvoj iz Moldavije (National Agency for Rural Development, te Raba-Duna-Vag, evropska grupa za teritorijalnu saradnju iz Mađarske (Raba-Duna-Vag European Grouping for Territorial Cooperation – RDV EGTC).

S. G.