banner-image

Požega podstiče razvoj voćarstva

Opština Požega raspisala je Konkurs za nabavku subvencionisanih sadnica voća za podizanje višegodišnjih zasada u 2017. godini. Cilj Konkursa je podizanje novih i osavremenjavanje postojećih zasada, investiranje u redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, što dugoročno utiče na jačanje konkurentnosti kroz povećanje produktivnosti gazdinstva, smanjenje proizvodnih troškova, održivog upravljanja resursima i prilagođavanja zahtevima domaćeg i stranog tržišta.

Korisnici sredstava mogu biti fizička lica, nosioci poljoprivrednog gazdinstva koje se nalazi u aktivnom statusu.

Pravo na subvencije ostvaruje se za jedan podignut proizvodni zasad čija najmanja površina treba da iznosi 0,30 hektara kada je u pitanju zasad šljive, odnosno najmanje 0,10 hektara kada se radi o zasadima jabuke, kruške, trešnje i dunje.

Opština je obezbedila ukupni 2.640 sadnica šljive sorti stenlej, čačanska rodna, lepotica, valjevka i čačanska najbolja. Sadnica jabuka ima 240 komada sorti kožara, ajdared i budimka. Voćari mogu da konkurišu i za dobijanje 200 sadnica kruške sorti viljamovka  i  abate-fetel. Na raspolaganju im je i 180 sadnica trešnje i 70 sadnica dunje.

Poljoprivrednici učestvuju sa 40 dinara po komadu za sve voćne vrste predviđene konkursom, dok je preostali iznos do ukupne cene sadnica učešće opštine Požega.

Prednost prilikom konkursa imaće mladi poljoprivrednici nosioci gazdinstva do 40 godina života, poljoprivrednici čije se gazdinstvo nalazi u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivfedi, kao I žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva.

Konkurs je otvoren do 10.11.2017.

Kompletan tekst konkursa može se pogledati ovde.