banner-image

Fruška gora obiluje gljivama uprkos suši

Najava kiše i lošeg vremena nije sprečila ljubitelje gljiva da se danas okupe na manifestaciji „Susreti gljivara na Iriškom vencu“ koju po 14. put organizuje Gljivarsko društvo Novi Sad.

Iskusni gljivari su, pripremajući se za ovu manifestaciju, prikupili stotinak vrsta koje rastu na terenima Fruške gore i delom na Obedskoj bari što je, po rečima predsednika Društva Stevana Balubana veliki uspeh s obzirom na to da je godina bila sušna što nije pogodovalo razvoju gljiva.

Inače, kako se moglo čuti, na Fruškoj gori je do sada determinisano oko 1.500 vrsta među kojima ima jestivih, otrovnih  i veoma retkih pa je ovo nalazište pravi izazov za gljivare.

Novosadsko Gljivarsko društvo već 15 godina pokušava da, pre svega novosađane, upozna sa čudesnim svetom gljiva.

Međutim, prema rečima osnivača Društva Ljube Jovanovića, interesovanje građana nije zadovoljavajuće. Ovo Društvo, naime, broji svega 60-tak članova što je šteta ako se uzme u obzir zdravstveni aspekt boravka u prirodi, mogućnost učenja, druženja i slično, a sve to gljivarstvo pruža..

U okviru skupa organizovana su polaganja zaljubljenika u gljive za sticanje zvanja gljivar. Održana su i predavanja na teme askomiceta Fruške gore o čemu je pričao Dragiša Savić iz ovog Nacionalnog parka, dok je Eleonora Bošković posetioce manifestacije upoznala sa značajem i mehanizmima zaštite gljiva. Predstavljena je i nova monografija „Zvezdače Srbije i Crne Gore“ čiji su autori Ibrahim Hadžić i Jelena Vukojević. Nakon predavanja organizovano je tradicionalno druženje učesnika manifestacije uz specijalitete od gljiva.

(Poljoprivrednik)