banner-image

Inspekcija pronašla plesni u čokoladi

Rezultati akcijske kontrole, koju su u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i Zakonom o inspekcijskom nadzoru, sproveli poljoprivredni inspektori kod dvanaest proizvođača čokolade, kakao i konditorskih proizvoda, pokazali su da od osamnaest uzetih uzoraka među kojima je bilo sedam čokolada i 11 krem proizvoda, pet uzoraka nije odgovaralo propisanim zahtevima.
U jednom uzorku mlečne čokolade pronađene su nedozvoljene plesni, te je taj uzorak proglašen nebezbednim za upotrebu. U dva uzorka krem proizvoda utvrđena je neusklađenost deklaracije sa propisima, a još dva krem proizvoda nisu ispunila uslove kvaliteta i deklarisanja.
Nakon kontrola, van prometa je stavljeno 5.380,15 kilograma ovih proizvoda.
Konkretno, iz prometa je povučena čokolada „Original Banat, Mlečna čokolada sa visokim sadržajem mleka“ koju proizvodi vršačko preduzeće „Banat 1894“
Proizvođač je u skladu sa zakonskom procedurom opozvao ovaj proizvod i na svom Web sajtu postavio obaveštenje o tome, ali i uputio poziv krajnjim kupcima da vrate ovaj proizvod ukoliko ga imaju.
Inače, u toku su kontrole proizvodnih pogona u kojima se proizvode ovi proizvodi na celoj teritoriji Republike Srbije. Kontrole će trajati do kraja novembra.