banner-image

Ako niste znali – država sprovodi šest mera za pomoć paorima

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, govoreći o merama za ublažavanje posledica suše, naveo je da je do sada primenjeno šest mera koje su bile usmerene na pomoć u jesenjoj setvi ili otkupu poljoprivrednih proizvoda i najavio još mera poput one koja se odnosi na lakše plaćanje naknade za odvodnjavanje.

Nedimović je rekao da još uvek ne zna kada će biti doneta mera koja se odnosi na pomoć poljoprivrednicima pri nabavci goriva, jer se o tome još razgovara sa Ministarstvom finansija.

„Posao države nije da kompenzuje svaku štetu od suše, već da stvori uslove da štete u budućnosti bude što manje, a mi to radimo preko izgradnje sistema za navodnjavanje ali i novog sistema protivgradne zaštite koji bi trebalo da bude operativan sledeće godine“, rekao je Nedimović.

IMT ide Indijcima?

Ministar je najavio da će predstojećeg vikenda razgovarati sa dva najveća indijska proizvođača traktora, kompanijama „Tafe“ i „Mahindra“ koje su zainteresovane da proizvode traktore u Srbiji.

„Pripremili smo se najbolje što smo mogli za ove razgovore i daćemo sve od sebe da uspeju“, rekao je Nedimović novinarima uoči odlaska u Indiju i dodao da će država pružiti podršku svakome ko želi da ulaže u Srbiju.

Prema njegovim rečima, ono što su za državu smederevska železara ili „Fijat“, treba da bude i industrija traktora.

„Po mom mišljenju to je još i značajnija oblast. To nije komplikovana industrija, znamo da radimo, postoji tradicija u Srbiji, ali nedostaje novac da se u nju uloži“, rekao je Nedimović.

On je ocenio da je taj razgovor jedna od posebnih prilika da se uspostavi proizvodnja domaćih traktora.

Ministar poljoprivrede je istakao da Srbija trenutno uvozi traktore i zapitao se zašto ih ne bi sama proizvodila kao nekad.

IPARD u decembru

Nedimović je najavio da će u drugoj nedelji decembra biti raspisan prvi konkurs za sredstva pretpristupnih fondova Evropske unije za ruralni razvoj (IPARD).

„Prvi konkurs odnosiće se na dodelu sredstava za traktore i mehanizaciju, a u februaru ili martu naredne godine trebalo bi da bude raspisan konkurs za prerađivačku industriju“, rekao je Nedimović i dodao da će ukupno na raspolaganju biti 40 miliona evra od 175 miliona koliko je Srbiji omogućeno u prvom ciklusu pomoći iz Evrope.

On je dodao da je Srbija 16. oktobra predala aplikaciju Evropskoj komisiji, čiji će predstavnici doći od 20. do 24. novembra u Beograd u kontrolu, nakon čega bi Srbija trebalo da dobije odobrenje da novac povlači iz fondova.

Nedimović je rekao i da bi u decembru trebalo da počne sa radom Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka, a u februaru ili martu naredne godine i laboratorija za kontrolu kvaliteta hrane.

(Agencije)