banner-image

Danski farmeri žele saradnju u oblasti svinjarstva

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević posetio je farmu kompanije „Nukleus Agrar-F1“ u Ruskom Krsturu i razgovarao sa predstavnicima Udruženja danskih farmera (DFA), koji su zainteresovani za širenje poslovanja i u Srbiji.

Farma „Nukleus Agrar-F1“, bavi se proizvodnjom priplodnog materijala u svinjarstvu, konkretno nazimica F1 generacije i muške prasadi za tov i prodaju i jedno je od retkih, ovdašnjih, imanja koje ispunjava sve standarde, navedeno je u saopštenju.

Predstavnici četrdesetak najvećih farmera iz Danske, koji se nalazi na studijskom putovanju u Srbiji i BiH, u organizaciji Ambasade Danske u Srbiji i Privredne komore Srbije, posetili su ovu farmu kao primer ostvarivanja uspešne saradnje države i poljoprivrednih gazdinstava na planu unapređenja svinjarske proizvodnje, ali i mogućnosti uspostavljanja konkretne saradnje u ovoj poljoprivrednoj grani.

U ovogodišnjem budžetu smo izdvojili tri puta više finansijskih sredstava namenjenih za opremanje stočarskih farmi na teritoriji Vojvodine. Ove godine potpisali smo 53 ugovora sa proizvođačima svinja u Vojvodini po tom osnovu. Vrednost subvencija je na nivou od oko 35 miliona dinara. Raduje činjenica i što je sve veće interesovanje među mladim poljoprivrednicima za intenzivnu stočarsku proizvodnju, istakao je Radojević.
On je naveo da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i kroz svoj odgajivački program, koji finansira na nivou od oko 55 miliona dinara godišnje, želi da doprinese daljem genetskom unapređenju stočnog fonda na teritoriji Vojvodine. 

Tim sredstvima smo prošle godine umatičili oko 25.000 grla svinja i, takođe, to jeste doprinos ovakvim i sličnim farmama, kao što je „Nukleus Agrar“ da dođu do što kvalitetnijih priplodnih grla, objasnio je resorni sekretar.

Posebno je naglasio da ulaganja u prerađivački sektor, gde Pokrajina finansira mini prerađivačke kapacitete, treba da doprinesu stvaranju dodatne vrednosti. 
Predsednik udruženja danskih farmera Johanes Hansen naveo je da je sa kolegama, tokom boravka u Srbiji, obišao nekoliko velikih poljoprivrednih gazdinstava i farmi. 
On je rekao da su impresionirani onim što su videli, posebno željom ljudi i postojećim potencijalima da se poljoprivreda podigne na jedan viši nivo.
Danski farmeri, uputili su posebne pohvale na račun aktuelnih mera države, kojima se obezbeđuju različite subvencije i posebno istakli da su veoma raspoloženi da Srbija bude jedna od 40 zemalja, u kojima danski farmeri žele da investiraju.
Vlasnik kompanije „Nukleus Agrar-F1“ Borivoj Jakovljević je izrazio zadovoljstvo zbog posete danskih farmera i prilike da učimo od najboljih, jer kako naveo, danski proizvođači svinja spadaju u red najboljih na svetu. 
(Dnevnik)