banner-image

Poljoprivrednicima bespovratno 35 miliona dinara

Ove godine pokrajinska vlada izdvojila je 35 miliona dinara za podsticaje poljoprivrednicima opštine Kula, a po prvi put bespovratna sredstva su namenjena za sedam mladih poljoprivrednih proizvođača.

Ovčarskom proizvodnjom, Dimitrije Simić bavi se tri godine, a tri miliona i 200.000 dinara je uložio u obnovu stada.

„Do sada smo držali rasno mešano stado , a sada nam stiže stado od sto ovaca rase „Il d frans“, tako da ćemo znatno unaprediti našu proizvodnju jer se radi o vrhunskoj rasi. Osamsto hiljada dinara je naše učešće , a dva miliona i četiri stotine dinara su bespovratna sredstva za kupovinu stada“, kaže Dimitrije.

Nataša Iličić iz Kule proizvodnjom cveća u plastenicima bavi se 15 godina, a sredstva je uložila u sistem za zalivanje.

„Za mene je najvažnije bilo ulaganje u sistem za zalivanje. Ranije mi je za 400 kvadrata plastenika trebalo i sedam sati da bih zalila, a sada je sve gotovo za deset minuta. Plastenička proizvodnja je izuzetno zahtevna i skupa , tako da ulažem malo po malo i nadam se da će biti i nekih rezultata“, kaže Iličić.

Ove godine oko dve stotine poljoprivrednika iz opštine Kula apliciralo je i dobilo podsticajna sredstva od opštine, pokrajine ili republike, a najveći broj njih dobija informacije i pomoć pri prikupljanju potrebne dokumentacije od kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Dragana Žekić , šefica Kancelarije u Kuli, kaže da se na sve načine trude da pomognu poljoprivrednicima da blagovremeno konkurišu sa potpunom dokumentacijom od nivoa Opštine do Pokrajine i Republike.

„Imamo sistem u koji su unešeni podaci za oko hiljadu, od dve hiljade i osamsto registrovanih gazdinstava i redovno ih obaveštavamo o svim novim konkursima koji se objave. Naravno da im pomažemo i oko prikupljanja dokumentacije, jer se radi o ljudima koji zbog poslova nemaju mnogo vremena. Od ove godine i opština Kula se uključila u dodelu bespovratne pomoći poljoprivrednicima, a očekujem da će se i narednih godina nastaviti sa tim jer su takozvani mali poljoprivredni proizvođači najveća ekonomska snaga naše Opštine“, kaže ona.

Opština Kula ove godine izdvojila je pet miliona dinara za dodelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima. Konkurs je otvoren do kraja godine, a sredstva su namenjena za sufinansiranje kamata za kreditne linije kod poslovnih banaka.

(RTV)