banner-image

Kineski kupus raste u Nišu

Na gazdinstu Jugoslava Jankovića u Donjoj Trnavi posađen je kineski kupus (Brassica rapa subsp. pekinensis) na 3 hektara. Ova kultura može se gajiti direktnom setvom  ili iz rasada, ima  tanak i žiličast korenov sistem, a cela biljka je visoka 30 sm. Valjkasti listovi imaju izraženo središnje rebro bele ili ružičaste boje.

U Evropi i kod nas gaje se tipovi  svetlo zelene  do  tamno zelene boje,  glavice valjkasto do cilindričnog oblika. Osnovna obradane treba da bude dublja od 30 sm i vrlo je važno da površinski sloj zemljišta bude dobro izravnan i fine mrvičaste strukture i pre setve ili sadnje umereno  vlažan. Zbog brzog porasta i velike lisne mase kinski kupus zahteva mnogo vode i potrebno redovno navodnjavanje. Kineski kupus se odlikuje relativmo kratkom vegetacijom oko 60 dana a neke sorte i do 90 dana. Ako se sadi krajem jula i početkom avgusta posle pšenice (postrno), za berbu stiže krajem oktobra ili početkom novembra meseca. To je plan skidanja useva kod Jugoslava. Težina glavice je od 1-2 kg, mada neke sorte mogu imati i teže glavice. Prinos po hektaru se kreće od 40 do 60 tona.

Vrlo je važno napomenuti da je celokupna proizvodnja na gazdinstvu Jugoslava Jankovića namenjena izvozu. Radi o ugovorenoj proizvodnji koja bi, ukoliko zadovolji potrebe, narednih godina mogla da bude posađena na znato većim površinama.

(Nisko selo)