banner-image

Indijci nama traktore mi njima voće

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas u Nju Delhiju da Srbija sarađuje sa Indijom u oblasti poljoprivrede i da želi da tu saradnju proširi, a glavni fokus biće pronalaženje partnera za novu proizvodnju traktora i mehanizacije.

Nedimović koji boravi na Sajmu hrane u Nju Delhiju, rekao je da Srbija i Indija već sarađuju kada je reč o smrznutom voću, ali do sada su to bile simbolične količine, pa taj asortiman treba proširiti. On je naveo da postoje i mogućnosti da se saradnja proširi kada je reč o izvozu jabuka, krušaka, jagodičastog i bobičastog voća.

Mnistar poljoprivrede je istakao i da bi jedan od partnera na budućim sajmovima poljoprivrede u Novom Sadu, mogla da bude i Indija.

Direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Veljko Jovanović napomenuo je da se Srbija na Sajmu hrane u Nju Delhiju predstavlja na nacionalnom štandu sa 10 izlagača, među kojima su proizvođači smrznutog voća, konditorskih proizvoda, sušenog voća i drugi. 

Jovanović je ocenio da postoji veliko interesovanje u Indiji za saradnju sa našom privredom i da pored koštunjavog voća, postoje realne šanse za izvoz jabuka i smrznutog voća. 

Neki privrednici već posluju na tržištu Indije, što je dobar znak, a predstoji usklađivanje pojedinih sertifikata sa indijskom stranom, za bolji promet robe, naveo je Jovanović