banner-image

Luksuz za ljubitelje vina

Svi koji žele da svoje slobodno vreme provedu u luksuznom ambijentu, uz divan pogled, sa čašom vina u ruci, uskoro će za to imati priliku u Topoli. Naime, vinarija PIK Oplenac ima ozbiljne planove za razvoj vinskog turizma, te je polovinom godine pokrenula izgradnju apartmanskog naselja.

Ovaj kompleks ponudiće turistima drvene kućice sa četiri zvezdice, a u njegovu izgradnju ova vinarija će uložiti oko milion evra, kažu u PIK Oplenac za eKapiju. Do sada je izgrađeno oko 70 odsto naselja, a rok za završetak zasad ne preciziraju, jer, kako kažu, realizuju nekoliko projekata istovremeno.

Tako osim apartmanskog naselja, PIK Oplenac planira i izgradnju hotela sa pet zvezdica, koji bi trebalo da ima 50 luksuznih soba i petnaestak apartmana.

– Cilj su nam komfor i luksuz na najvišem nivou. Hotel će posedovati bazene, lobby bar, restoran, konferencijsku salu, spa centar, butike, prodavnice, prostor za sportske aktivnosti i sav prateći sadržaj predviđen za hotele sa pet zvezdica – kažu iz oplenačke vinarije.

U sklopu hotela nalaziće se i vinski podrum, čija je izgradnja počela polovinom godine. Kompletan kompleks za ljubitelje vina biće završen za tri do četiri godine, kažu iz PIK Oplenac.

– Vinski turizam u Šumadiji i u celoj Srbiji i dalje je nedovoljno razvijen, ali se nadamo da ćemo mi napraviti značajan korak napred na tom polju.

U ovoj kući, najavljuju i dalje širenje delatnosti, kako kažu, „u oblasti prehrambene industrije, ali i proizvodnje ulja, briketa i peleta“. Ipak, zasad ne otkrivaju detalje svojih planova.

Vinarija PIK Oplenac svoj put započela je 1948. godine kada je osnovano preduzeće za otkup i promet alkoholnih pića Oplenac. Izgradnjom Novog podruma, pripajanjem Poljoprivrednog dobra Oplenac, te poslovanjem u okviru preduzeća Navip Oplenac, tadašnja vinarija imala je u svom posedu blizu 700 hektara obradivih površina, a do početka devedesetih godina svojim kapacitetima i kvalitetom našla se na samom vrhu tržišta Jugoslavije. sa širokom paletom prepoznatljivih proizvoda kao što su – rajnski rizling, zlatna oplenka, oplenački crni biser, crni burgundac, smederevka, leoni…

PIK Oplenac je sredinom 2014. prešao u privatno vlasništvo. Prateći svetske trendove u vinarstvu, novi vlasnik se okrenuo visokim standardima proizvodnje, oslanjajući se na iskustvo, tradiciju i kulturu oplenačkog kraja i objedinjujući ih sa najsavremenijom tehnologijom francuskih i italijanskih proizvođača. Rekonstruisana vinarija otvorena je u oktobru 2015.

(Ekapija)