banner-image

Iskustva organskih proizvođača iz Selenče dragocena i za region

Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) održao je niz poslovnih B2B sastanaka na Jahorini, u okviru foruma o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije koji je okupio više od 200 privrednika, klastera, razvojnih agencija i drugih institucija iz regiona, ali i zemalja EU i Kine. Forumu su prisustvovali i predstavnici portala Agrosmart, specijalizovanog za teme poljoprivrede, organske proizvodnje i pretpristupnih fondova EU namenjenih agraru

Predstavnici COPS-a razmenili su iskustva sa organizacijama i firmama iz oblasti poljoprivrede i turzma, istakavši da je organizacija iz Selenče jedan od najbolje organizovanih klastera u regionu kada je o organskoj proizvodnji reč te da je stoga spremna i voljna da prenese znanja i tehnologije koje primenjuje i budućim partnerima u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama. Sa proizvođačima organske hrane iz BiH, kao i sa kompanijama iz turističke branše razgovaralo se o mogućoj saradnji u okviru međunarodnih projekata u čemu COPS ima bogato iskustvo, kao i o priključivanju ovih organizacija regionalnoj Organik mreži.

Organizatori trećeg foruma o privrednoj saradnji su Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Razvojna agencija Srbije, kao i Evropska mreža preduzetništva (EEN), uz podršku vlada Republike Srpske i Srbije.

Na Forumu je rečeno da će do kraja ove godine Razvojna agencija Srbije (RAS) realizovati oko 45 investicionih ugovora ukupne vrednosti oko 350 miliona evra koja će doneti oko 20.000 novih radnih mesta. Kako je izjavio je v.d. direktora RAS Radoš Gazdić u prvih deset meseci ove godine realizovana su 24 investiciona ugovora, vredna 157 miliona evra, koji će doneti 8.000 novozaposlenih.

„Tokom novembra i decembra očekujemo da se realizuju dodatni ugovori ukupne vrednosti od oko 200 miliona evra koji će doneti još oko 10.000 novih radnih mesta, što bi bio novi rekord Srbije u privlačenju investicija“, objasnio je Gazdić i dodao da je RAS u 2016.  godini realizovao 22 investiciona ugovora koji su doneli 236,8 miliona evra investicija i otvorili više od 16.000 radnih mesta u Srbiji. 

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, istakao je da je Srbija najbitniji spoljnotrgovnski partner Srpske. 

To je, kako je rekao, omogućio Ugovor o specijalnim paralelnim vezama između RS i Srbije, i naveo da danas ne postoji ni jedan segment u poslovanju između dve zemlje na kojem se ne sarađuje. 

„Danas Srbija vodi politiku saradnje i razumevanja u najboljem interesu regiona“, istakao je Đokić.

Srpska je, prema njegovim rečima, od 2011. do 2017. godine za razvoj malih i srednjih preduzeća uložila 680 miliona maraka. 

Takođe, naveo je on, RS je u 2016. imala rast BDP-a 3,5 odsto, što je, kako je ocenio, nakon izlaska iz ekonomske krize pokazatelj spremnosti za nove investicije u RS. 

Marinko Đukić, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, rekao je na Forumu da mala i srednja preduzeća trebaju podršku razvoja te da je zbog toga fokus na poslovnim susretima preduzeća i klastera.

(Agrosmart)