banner-image

Srbija na korak do digitalne organske poljoprivrede

Novosadska IT kompanija Inosens predstavila je danas u EU Info pointu Novi Sad platformu ReCAP pomoću koje proizvođači organske hrane jednostavno i brzo mogu da predaju zahteve za subvencije i sertifikaciju proizvoda. Predstavnici Inosensa, jedine firme iz Srbije koja učestvuje u velikom evropskom projektu čiji je cilj unapređenje i povećanje efikasnosti Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije (Common Agricutural Policy – CAP), pokazali su organskim proizvođalima kako funkcioniše ReCAP olatforma i kakve im koristi donosi, u pogledu smanjenja administrativnih poslova, a naročito u plasmanu organskih proizvoda.

Platforma ReCAP podrazumeva  web i mobilnu aplikaciju koja se oslanja na nove tehnologije – satelitsko nadgledanje, a teži da pomogne poljoprivrednicima da postupaju u skladu sa propisima,  kao i da omogući poljoprivrednim savetnicima da razviju nove servise u okviru platform i tako smanje administrativni teret javne službe. Kako je rečeno, ReCAP  ima za cilj da pomogne agencijama za agrarna plaćanja da efikasnije i tačnije sprovedu provere, ali i da poveća transparentnost celog procesa što je važno za poljoprivrednike jer će im pomoći da se pridržavaju propisa.

ReCAP je zapravo podrška implementaciji Zajedničke poljoprivredne politike EU kao pomoć javnom servisu, a u Srbiji će predstavljati uvod u ovu kompleksnu politiku, kao podrška organskoj proizvodnji.  U fokusu Inosensa, kada je o Srbiji reč, bila je upravo ova vrsta poljoprivrede jer je ona u značajnoj meri usaglašena sa EU propisima. ReCAP platforma će biti podrška za predavanje zahteva za subvencije i poljoprivrednicima i javnim institucijama. Na taj način, organski proizvođači imaju priliku da se prvi upoznaju sa principima Zajedničke poljoprivredne politike i dobrim evropskim praksama u poljoprivredi koje će uskoro biti primenjene i u Srbiji, rečeno je na današnjoj prezentaciji projekta. Tom prilikom, poljoprivrednicima i drugim zainteresovanim za ovu platformu objašnjeno je kako da se prijave, popune podatke i koriste benefite koje im aplikacija ReCAP donosi.

S. G.