banner-image

Prvi pčelarski sajam Dunavskog regiona

U petak i subotu 10. i 11. novembra 2017. godine u Novom Sadu održava se Prvi pčelarski sajam dunavskog regiona u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Srbije i Novosadskog sajma. Sajam će biti održan na novosadskom sajmu u kongresnom centrui hali Master, a ulaz za sve zainteresovane je besplatan.

Manifestaciju će u petak 10. novembra u 10 sati otvoriti Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Istog dana Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije održaće predavanje o pravilnoj upotrebi pčelinjih proiozvoda u cilju unapređenja zdravlja.

Prodajna izložba pčelinjih proizvoda pčelarske opreme i repromaterijala biće otvorena od 10 do 19 sati tokom oba dana manifestacije.

U subotu 11. novembra održaće se tribina o podršci države pčelarstvu Srbije na kojoj će govoriti Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, dok će moderator tribine biti Rodoljub Živadinović.

Nakon toga održaće se predavanje o tehnikama  pčelarenja u Danskoj i Norveškoj, sa pogledom na danskog pčelara i komercijalni sektor o čemu će govoriti MSc Flemming Vejsnes, konsultant u Savezu pčelara Danske od 1991. godine. To je izvanredan predavač koji ume da na zanimljiv način prenese svoja bogata znanja. Mnogo eksperimentiše na sopstvenom pčelinjaku, radi unapređenja tehnike pčelarenja danskih pčelara. Poslednjih 25 godina glavna preokupacija mu je praktični tretman protiv varoe organskim sredstvima, jer ih koristi ceo Savez pčelara Danske. Uključen je u obrazovanje pčelara na svim nivoima. Radio je na razvojnim programima u pčelarstvu u Gvineji-Bisao, Nepalu, Butanu, Čileu i Rumuniji. Aktivno je uključen u rad COLOSS-a po pitanju varoe i širenja naučnih znanja pčelarima. Održati pčele živim i zdravim, a med nezagađenim, za njega su ključne reči modernog pčelarenja.

Ovajpredavač održaće i predavanje na temu odgajanja visokokvalitetnih pčela tolerantnih na nozemozu u Danskoj, a govoriće i o  subvencijama Evropske unije i Vlade Danske pčelarima, uz poređenje Danske i Norveške. Ovaj predvač predstaviće i mobilnu aplikaciju saveza pčelara Danke „postanite bolji pčelar“ koja je besplatna.

Nakon predavanja danskog stručnjaka održaće se tribina o suzbijanju krađe pčela. Govoriće Radivoje Stojanović, šef Operativnog tima SPOS-a za suzbijanje krađa pčela koji će predstaviti izveštaj o dosadašnjem radu i postignutim rezultatima Operativnog tima SPOS-a za suzbijanje krađa pčela i dati uputstva za postupanje u slučaju krađa pčela“