banner-image

Indijci žele IMT

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je tokom posete Indiji razgovarao sa tri najveća proizvođača traktora – Mahindra, Sanalika i Tafe, koja su zainteresovana za kupovinu Industrije mašina i traktora (IMT) iz Beograda u stečaju.

„Dva pisma o namerama u ovom trenutku imamo za realizaciju investicije u traktore. Dug je to put, pokušavamo, dajemo sve od sebe. Imamo konkretne predloge za indijske partnere. Nesumnjivo je da Srbiji i čitavom Balkanu treba proizvodnja traktora“, kazao je Nedimović za Radio-televiziju Srbije.

On očekuje da će se o tome vrlo brzo razgovarati na sednici vlade, dodajući da postoje i drugi proizvođači traktora zainteresovani za IMT i da će javni poziv biti otvoren za sve kako bi se sa tim problemom završilo.

IMT je u stečaju od kraja 2015. godine, a dug te firme je 186 miliona evra.

Ministar je naveo da je u Indiji razgovarao o celokupnoj privrednoj saradnji i podsetio da je Srbija u Indiju izvozila samo smrznuto jagodičasto i bobičasto voće.

„Postoji tražnja i usaglasili smo sertifikate sa indijskom stranom vezano za jabuku, krušku, ali i tropsko voće koje indijska strana ima potrebu da izvozi na prostor Srbije. Isto tako, da realizujemo zajedničke investicije u preradi hrane za tržište EU i Kine“, rekao je on.

Nedimović je naveo je da je u Indiji razgovarano i o proizvodima od mesa iz Srbije, kao i da se usaglase sertifikati za izvoz svinjetine.

(N1)