banner-image

Poljoprivredi dogodine više para – budžet 40,5 milijardi

Poljoprivredi će u 2018. godini biti namenjeno više para iz budžeta nego ove godine.

Počelo je spekulisanje medija o tome ko će koliko dobiti novca u budžetu za 2018. godinu, ali je i ovom prilikom sve dosta paušalono i nagađanje. Kako Agrobiznis magazin saznaje, od dobro obaveštenog izvora bliskom ministarstvu finansija, za poljoprivredu će naredne godine biti izdvojeno više od 40,5 milijardi dinara, što je značajno povećanje ako se ima u vidu da u tom resoru više nije životna sredina koja je sada posebno Ministarstvo.

Podsećanja radi, kada su dva ministarstva bila u jednom, budžet je bio 43 milijarde dinara, od čega je na poljoprivredu otišlo 38,5, a 4,5 milijarde dinara na životnu sredinu. Tako se može očekivati da poljoprivreda raspolaže sa dodatne dve i po milijarde dinara. Da će za poljoprivredu biti više novca nije lako utvrditi, ako bude realizovana najava resornog ministra Branislava Nedimovića, da će se već u decembru raspisati prvi pozivi za IPARD sredstva, a već je i aktuelan deo sredstava iz ABU DABI fonda.

Na ruku resornom ministru ide i činjenica da je kurs evra sve niži, odnosno da raste vrednost dinara, te će se tako lakše kalkulisati oprema i materijali koji dolaze iz uvoza, poput poljoprivredne mehanizacije, sadnog materijala, priplodne stoke i sl.

Ako bismo računali na današnji dan po srednjem kursu NBS koji je 118,7676, budžet poljoprivrede Srbije bi bio 341.000.000 milion evra. Tako da je povećanje vredno više od 21 milion evra.

(Agropress)