banner-image

Poljoprivrednici dobili agrarnu komoru

Nakon višemesečnih napora da se osnuje, a zahvaljujući najviše istrajnom angažmanu dvadesetak ljudi na organizovanju udruženja poljoprivredno-šumarskih gazdinstava, registrovana je Agrarna komora poljoprivrednih proizvođača Srbije (AKPPS), saopštila je novoosnovana organizacija. 

Kako se navodi u dopisu medijima koje je potpsao menadžer AKPPS Nenad Ilić, jedan od osnovnih zadataka ove organizacije je da zastupa poljoprivredno-šumarska gazdinstva (kao fizičkih i pravnih lica) tako što se oni prvo udružuju na nivou administrativnih okruga i zatim zajedno sa drugim razvojnim subjekatima u poljoprivredi i zelenoj ekonomiji (zadruge, klasteri) ostvaruju šire horizontalno povezivanje na teritoriji Srbije. Stručna podrška u razvoju projekata i unapređenju korišćenja podsticajnih sredstava za poljoprivredno-šumarska gazdinstva, takođe je u fokusu delovanja AKPPS.

Donošenje i sprovođenje zakona u cilju obavljanja tardicionalnih javnih funkcija u okviru agrarnog komorskog sistema, te saradnja  sa nadležnim ministarstvima – što je preduslov za dobro upravljanje ali i povezanost sa poljoprivredno-šumarskim sistemima u Evropskoj uniji i šire, su zadaci AKPPS, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se organizovanjem više savetovanja poljoprivrednih proizvođača u različitim administrativnim okruzima započinje rad na unapređenju njihove svesti o značaju zajedničkog javnog nastupa i konkretne podrške u projektima i korišćenju podsticajnih sredstava pod okriljem AKPPS.

Prvo ovakvo savetovanje biće organizovano 12. novembra sa početkom u 18 časova u Lovačkom domu u Mošorinu.

(Agrosmart)