banner-image

Udruženi pčelari i država kroje napredak pčelarstva

Tribina o podršci države pčelarstvu i perspektivama ove proizvodnje održana je danas u okviru Prvog pčelarskog sajma dunavskog regiona koji je svečano otvoren juče u Novom Sadu. Ova tribina je okupila sve relevantne učesnike u pčelarskoj proizvodnji i donošenju mera kojima se uređuje poslovanje u ovoj oblasti. O stanju i perspektivama domaćeg pčelarstva razgovarali su predstavnici Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SOPS), Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine(SPOV) i Pokrajinskog sekretarijata z poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Na tribini je učestvovao i direktor Nacionalnog parka „Fruška gora“ Radoslav Krunić koji je tom prilikom potpisao sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa predsednikom SPOS dr Rodoljubom Živadinovićem. Očekuje se da će ova saradnja uskorio rezultirati ukidanjem pašarine za postavljanje košnica u Nacionalnom parku za čega se SPOS već duže bori.

Dr Živadinović je učesnike tribine upoznao sa radom Operativnog tima za suzbijanje kradja pčela i naveo da već ima pozitivnih rezultata kao i da su neki od vinovnika već kažnjeni za ova nedela. Istakao je i da se uskoro očekuje dobijanje građevinske dozvole za izgradnju pogona za med u Rači teda bi građevinski radovi uskoro trebalo da počnu. Pčelari su pozvani da u skladu sa svojim mogućnostima doniraju sredstva kako bi ovaj ogon bio završen tokom 2018. godine.

Predstavnici resornog ministarstva Zoran Janjatović i Tomislav Topalović istakli su dobru saradnju države sa krovnom pčelarskom organizacijom i izrazili spremnost da odgovore svim zahtevima koje pčelari imaju. Janjatović je naveo da SPOS treba da donese Nacionalni plan razvoja pčelarstva za naredni period te da to bude dokument prema kojem će i ministarstvo planirati svoje aktivnosti u ovoj oblasti. Naveo je i da će novim pravilnikom pčelarima biti omogućena dorada i skladištenje proizvoda u samom domaćinstvu čime se želi podstaći diverzifikacija proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima. Kada su u pitanju direktna plaćanja postoje naznake da će ona u narednoj godini biti povećana.

I Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, kako je naveo pomoćnik resornog sekretara Mladen Petković podržavaće aktivnosti pčelara na svojoj teritoriji i pri tome će kao referentnog sagovornika uzimati Savez pčelarskih organizacija Vojvodine, s tim da će se sve značajnije mere donositi u saglasnosti sa SPOS i resornim ministarstvom.

Ove godine je, kako je istakao predsednik SPOS bilo podneto čak 14.000 zahteva za dobijanje subvencija po košnici što je za 40 odsto više nego prošle godine, a kako je nezvanično rekao očekuje se da će 22 mlada pčelara dobiti budžetska sredstva namenjena mladim poljoprivrednicima. To je, kako smatra, dobar signal da država prepoznaje značaj pčelarstva.

U planu je, inače, da se Sajam dunavskog regiona od ove godine održava redovno, kao i sajam u Vranju što će, uz već tradicionalni beogradski sajam, doprineti bržem unapređenju pčelarstva u Srbiji.

S.K.

(Agrosmart)