banner-image

Kivi i kikiriki, a iz Banata

Dragiša Vesković iz Banatskog Karlovca posadio je prva stabla kivija u svom dvorištu pre 8 godina. Sada će obrati više od sto kilograma ovog izuzetno zdravog voća. Iako se uzgaja uglavnom u primorskim mestima zbog blage klime i važi za prilično osetljivu biljku odlično je rodio u Banatskom Karlovcu, mestu poznatom po niskim temperaturama zimi i košavi tokom čitave godine.

„Ovaj kivi je dokazao da može da izdrži i do minus 30. Jer bilo je u Karlovcu minus 25 koliko se sećam, ništa mu nije falilo. U proleće se oreže,onda se pazi na rod da se ne ostavi mnogo. Mušku stabljiku režem što više, da ostane samo nekoliko cvetova. Jako je isplativ, ne prska se ničim, nema neke posebne zahteve oko đubrenja, čak se ni ne zaliva mnogo“, rekao je za RTV Dragiša Vesković.

Nikola, Dragišin unuk zadužen je za berbu kaže za kivi da može lako da se obere.

„Ima razlike – kupovni i nemaju neki uskus. Ovo je odmah tu, uberemo, pojedemo, sigurnije je od uvoznog.“

Poznata su korisna svojstva ove biljke koja sadrži dvostruko više vitamina c od limuna i pomorandže.

„Niko ne boluje od gripa, ja ne pamtim kada sam ga poslednji put imao a imam dosta godina. Ne znam da li je zbog kivija ali zdravi smo“, kaže on.

Kivi skladište u gajbicama na temperaturi oko 6 do 8 stepeni i u Dragišinoj porodici koriste ga uglavnom, za ličnu upotrebu a od skoro u njihovom asortimanu je i kikiriki koji uzgajaju u Deliblatskoj peščari.

(RTV)