banner-image

Složna braća oživela poljoprivredu i turizam na Zlataru

Prvi snegovi, što su jesenas poranili na Zlataru, samo su za nekoliko dana omeli napasanje 980 ovaca i 80 grla krava i junica i sedam konja na pašnjacima zapuštene farme u Bulatovićima. Iz njiva, zaraslih u korov, leske i trnje, ovde i u obližnjoj Vučiji, ubrana je prva letina poslednjih godina: u ambare je uneto po vagon i po heljde i pšenice, a u podrume preko 70 tovara krompira.

Ove brojke su prvi rezultati preduzeće „Složna braća“ iz novovaroškog sela Drmanovići na oživljavanju nekadašnje farme Zadruge iz Nove Varoši, kasnije Poljoprivrede „Ineks-napretka“, koja je u godinama tranzicije neuspešno menjala vlasnike i katance.

„U kupovinu imanja, nabavku poljoprivredne mehanizacije i stoke i prve radove uloženo je preko milion evra“, kaže Vojko Purić, vlasnik preduzeća. – Sa farme od avgusta u naš hotel „Zlatarski biseri“ na Babića Brdu stižu sir, kajmak, mleko i meso. Nabavljena je oprema za mini-mlekaru, pripremamo i podizanje manje klanice.

Čobani i planinke na farmi „Agrokombinat“ imaju pune ruke posla. Stigao je prvi stočni podmladak: 130 jaganjaca sjeničke rude i ovaca pirotske rase, a u štalama je 45 teladi. Treba i krčiti zapušteno imanje, u okolnim selima nabaviti seno za zimsku ishranu stoke. Pored nekadašnjih 6.000 kvadrata farme u Bulatovićima, grade štalu za ovce…

Preduzeće „Složna braća“ se, pored osnovnih delatnosti – gradnje puteva i drvoprerade, okreće poljoprivredi i turizmu, podižući i drugi hotel. Gostima se na trpezi nude proizvodi ovog kraja pripremljeni na starinski način, pre svega beli mrs i đakonije od heljde. Zlatarski sir, po receptu baka, već nekoliko godina ima zaštićenom geografskom poreklo.

„Agrokombinat raspolaže sa 480 hektara zemlje i šuma, jer pored imanja zadruge, kupujemo i posede privatnika, pa ćemo žitom, krompirom i veštačkom travom zasejati 40 hektara“, ističe Purić.

Znatna su ulaganja u Vučiji do koje je asfaltirano 3,5 kilometara puta, pa su izgrađeni apartmani, priprema se ograda za 80 hektara komercijalnog lovišta. Ovde će biti i prvi restoran u kraju sa mesom od divljači.

Volovi, jagnjad i ovnovi sa čuvene farme Borisavljevića na Zlataru u 19. veku i prvim decenijama 20. veka stizali su do Soluna, Sarajeva i Dubrovnika, a letnjikovci trgovaca i veleposednika bili su prva klica turizma na planini.

Zbog šest kilometara dalekovoda kroz šumu i dotrajalih bandera, nesigurno je snabdevanje strujom farme u Bulatovićima, pa se planira gradnja dalekovoda od Kamarišta. Bušenjem bunara ovde su se dali u potragu za većim količinama vode.

Zimsku ponudu hotela „Zlatarski biseri“ i skijališta „Zlatar“, „Složna braća“ obogatiće vožnjom sankama, koje će vući konjska zaprega i školom jahanja. Za koji dan, pri temperaturi od minus sedam, proradiće topovi za veštački sneg.

(Glas zapadne Srbije)