banner-image

Sutra ističe rok za plaćanje poreza za poljoprivredno zemljište

Rok za uplatu obaveze za četvrti kvartal poreza na imovinu za 2017. godinu za fizička lica, preduzetnike i pravna lica ističe sutra, 14. novembra.

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za javne prihode, redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju.

Za sve informacije obveznici se mogu obratiti nadležnim opštinskim odeljenjima Sekretarijata za javne prihode, koja primaju stranke svakog radnog dana od osam do 14 sati, osim srede, kada je prijem stranaka od osam do 18:30 sati.

Porez na poljoprivredno zemljište, kao i porez na stanove, kuće…,  u nadležnosti je loklanih samouprava. One to zemljište oporezuju prema tome koliko je udaljeno od centra grada, ali i po kvalitetu. Iznos poreza različit je od opštine do opštine. Zakon predviđa da opštine mogu razrezati stopu od najviše 0,4 odsto od tržišne vrednosti pomenutog poljoprivrednog zemljišta. Cena se određuje na osnovu ugovora kod notara iz prethodne godine, a uzima se prosek prema zonama u kojima je poljoprivredno zemljište koje su, kao i kod nekretnina, podeljene na tri ili četiri.

-Stižu rešenja o porezu na imovinu i to veći od lanjskog. Taj se porez obračunava na nekorektan način jer se uzima u obzir tržišna vrednost poljoprivrednog zemljišta. Kako se može proceniti ta vrednost? Pa mi poljoprivredno zemljište doživljavamo kao osnovno sredstvo, prihodujemo onoliko koliko s njega uberemo. Ali to je samo delić kompleksnog problema koji opterećuje poljoprivrednu proizvodnju, naročito u ovoj teškoj godini – kaže za Agrosmart  poljoprivrednik Slavko Vukov iz Zrenjanina.

S. G.