banner-image

Najviše zainteresovanih za kupovinu zemljišta i mehanizacije

Kada je početkom 2013. godine osnovan Razvojni fond AP Vojvodine, ideja je bila da se ostvari njegova misija, finansiranje društveno opravdanih razvojnih projekata na teritoriji Vojvodine po povoljnijim uslovima od tržišnih. Cilj je da profesionalizam i transparentnost u radu, uz stalnu podršku inovacijama, klijentima omoguće održivi razvoj i prosperitet.

Da se ovi planovi ostvaruju potvrđuju i ovogodišnji rezultati. Naime, u Razvojnom fondu APV je tokom 2017. godine za kreditiranja privrede, poljoprivrede i lokalnih samouprava opredeljeno 2,5 milijardi dinara. Interesovanje je bilo i još uvek je veliko, jer su konkursi i dalje otvoreni. Do kraja oktobra ove godine odobreno je ukupno 824,7 miliona dinara.

– Kada je o poljoprivredi reč, najveće interesovanje vlada za dugoročne kredite namenjene za unapređenje sektora poljoprivrede kroz povećanje nivoa tehničke opremljenosti, obima, efikasnosti, intenziviranje poljoprivredne proizvodnje, te povećanje produktivnosti. Tu treba uvrstiti i podizanje stepena konkurentnosti i zaštite životne sredine. Takođe i podsticanje udruženog učešća više nosilaca individualnih poljoprivrednih gazdinstava u realizaciji zajedničke investicije u poljoprivredi, kako bi poboljšali tržišne pozicije svojih gazdinstava, kaže Goran Savić, direktor Razvojnog fonda Vojvodine.
Naš sagovornik je objasnio da poljoprivrednici ova sredstva mogu iskoristiti za nabavku nove ili polovne mehanizacije, opreme, osnovnog stada, višegodišnjih zasada, izgradnju i adaptaciju silosa, podnih skladišta, hladnjača, kao i objekata za stočarstvo, izgradnju bunara, nabavku zalivnih sistema i sl. Po ovom konkursu pozitivno je ocenjeno 56 zahteva za registrovana poljoprivredna gazdinstva, a ukupno je odobreno 114,5 miliona dinara. Za privredna društva koja se bave poljoprivrednom delatnošću odobreno je 117 miliona dinara.
Osim konkursa za dodelu dugoročnih kredita za poljoprivredu, u RFV postoji i konkurs za kratkoročne kredite za obrtna sredstva, kao i konkurs za dugoročne kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta.
– Za konkurs za kupovinu poljoprivrednog zemljišta vlada izuzetno veliko interesovanje, jer je to trenutno najpovoljnija kreditna linija za tu namenu koja je na raspolagalju našim poljoprivrednicima. Osim grejs-perioda od godinu dana, perioda otplate od pet godina, veoma su povoljne i kamatne stope. One iznose svega jedan, odnosno dva odsto za korisnike kredita koji dolaze s teritorija opština koje se ubrajaju u treću i četvrtu kategoriju razvijenosti. Za korisnike koji posluju na teritorijama razvijenih opština iz prve i druge kategorije, kamatne stope su dva ili tri odsto, objasnio je Savić.

Postoji poseban uslov kada je reč o ovoj kreditnoj liniji. Poljoprivrednik mora da kupi zemljište koje je od sedišta registrovanog poljoprivrednog gazdinstva udaljeno do 50 kilometara. Rok za pronalaženje i kupovinu zemljišta takođe je veoma povoljan i iznosi 10 meseci od dana potpisivanja ugovora za odobrenje kredita.

– Dok sam sa saradnicima obilazio lokalne samouprave uvideli smo da poljoprivrednici nisu dovoljno informisani o povoljnim kreditima, državnim podsticajima i subvencijama. Pojačali smo prisustvo naših osposobljenih timova na terenu, posebno u manjim sredinama. Rezultati su postali vidljivi i sada se svakodnevno susrećemo s većim brojem zahteva, posebno kada su investicije u pitanju. To je veoma ohrabrujuće, jer upravo na taj način i ostvarujemo naš osnovni cilj, a to je razvoj poljoprivrede. Realizovano je ukupno 35 zahteva koje su podnela registrovana poljoprivredna gazdinstva iz treće i četvrte grupe razvijenosti, rekao je Savić.
U Razvojnom fondu APV u toku je izrada predloga programa rada za narednu godinu. Osim postojećih kreditnih linija, intenzivno se planira njihovo prilagođavanje novim potrebama i zahtevima poljoprivrednika, kao i uvođenje konkursa koji će biti kompatabilan s programom IPARD, koji se očekuje u narednoj godini.

POVOLJNO DO POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE

Na finansijskom tržištu trenutno je najpovoljniji konkurs za dugoročne kredite za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije.
– Saradnjom s poljoprivrednicima, osluškujući probleme s kojima se susreću, pokrenuli smo ovu kreditnu liniju sa znatno nižom kamatnom stopom. Ona je svega 1,5 odsto, a period otplate je do pet godina. Grejs-period traje šest meseci, s polugodišnjim anuitetima; uz sopstveno učešće od 20 procenata za pogonsku mehanizaciju. Ako poljoprivrednici odluče da koriste sredstva RFV namenjena za nabavku priključne mehanizacije, učešće njihovih vlastitih sredstava, u ovom slučaju, neće im biti potrebno, objasnio je Goran Savić, direktor RFV.

J. Bajšanski

(Poljoprivrednik)