banner-image

Prodavci magle i fabrike traktora

Dok klaničari ucenama opet obaraju cene tovljanike  uništavajući i ono malo domaće proizvodnje, dok od nadoknade štete zbog suše ne bi ništa, a setva prođe, ministar Nedimović prodaje maglu i fabriku traktora po Indiji. Neverovatno. Čovek radi sve ono što ne treba. Zar fabrike nisu u nadležnosti ministra privrede? A možda Nedimović hoće i s Indijcima da potpiše ugovor o slobodnom izvozu govedine. Indijci da prave traktore u Srbiji, a mi da krave izvozimo u Indiju. I to bez carine… Genijalni plan. Krava za Indiju. Kako smo glupavi, a on i Aleksandar Vučić genijalni.

Pitaćete se zašto opet mešamo i Vučića. Pa zato što je on simbol svega naopakog što se u Srbiji radi. Kao što Nedimović kao ministar poljoprivrede prodaje fabrike umesto da pomaže poljoprivrednicima,  tako ni Vučić  nije sposoban da se fokusira na ono za šta sam tvrdi da je čist genije, već se bavi onim u šta se najmanje razume.

Prosto je. Već godinama slušamo kako je Vučić bio genijalni student prava. Njegov pasoš je naprednjačka ikona koju nosaju kao bogorodicu trojeručicu po skupštini, a još malo će i po srpskim gradovima.

Pa dobro kad je takav pravni genije što se ne hvali uspesima u prvosuđu, a ne izgradnjom puteva? Kako zna da diže PDV, a urušava nam se pravna država? I za BDP se on sam hvali jer nam je za poslednjih pet godina rast BDP-a ubedljivo manji od proseka u regionu.

Kako to da za vreme njegove vladavine i pravno-ekonomskih uspeha zastarevaju slučajevi poput onog s Bogoljubom Karićem ili Stankom Subotićem Canetom, što zaboraviše malog Aleksu…? Kako to da znaju ko je hteo da izvrši atentat na Mila Đukanovića, a ne znaju ko je ostavio oružje nedaleko od njegove kuće u Jajincima?  Zašto je droga na ulicama malo skuplja nego u Kolumbiji i to taman za transportne troškove? Što ne donese takve zakone da se stane na put javnom bogaćenju narko kartela i dilera? Zašto tajkune hapse, a sudovi ih oslobađaju, a sam Vučić je javno govorio da su dokazi protiv Miškovića, na primer, neoborivi? Šta piše u tom indeksu? Pravni fakultet ili trange frange poslovna škola?

Dakle, to što radi Vučić, radi i Nedimović. Prodaje maglu i traktore. Nije to najgore što on prodaje fabrike. Zlo za srpsku poljoprivredu što je smo izgubili još nekoliko godine i što Nedimovićeva i naprednjačka teorija o stranom i inom investiranju u prerađivačke kapacitete kao spas za srpski agrar ruši se kao kula od karata baš na  primeru svinjarstva.

Godinu i po dana slušamo parole mninistra iz Sremske Mitrovice kako će investitori preproroditi poljoprivredu. Oni ulagaše, jedna je baš i klanica u Mitrovici i šta bi. Pa ništa. Sve po starom, klaničari otkupljuju kad hoće, koliko hoće i plačaju koliko hoće.Tačno znaju kada seljaci kupuju prasiće, koliko su kupili koliko tove i kada pristižu za prodaju. Kako znaju tako i ucenjuju… Jedan ili dva investitora iz Austrije i ništa ne mogu pomoći kad u Srbiji već ima preko 200 velikih i malih klanica. Imate tajkune koji gaje 200.000 tovljenika i seljake koji se muče sa stotinak grla…

Investicije su dobre, ali su u Srbiji prazna priča, jer kod nas nema ni reda ni zakona jer su ministri nesposobni i bez ikakve ideje i vizije. Investicije su nužne, ali uz njih mora da ide i malo vizije i pameti i zakona Vučiću. 

Prvo sredite onih 250 klanica pa onda dajte pare za nove. Obavežite klaničare da otkupljuju tovljenike od seljaka u tačno određeno vreme i to u minut i po dogovorenim cenama barem  za tri turnusa. Prvo zakon i red pa onda investitori u poljoprivredu.

Da ponovimo, nećete čoveku sa slomljenom nogom savetovati da trči zato što je trčanje zdravo.

Milovan Lukić