banner-image

Srbija u svetskom vrhu po prinosima i izvozu žitarica

Udruženje Žita Srbije, uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) učestvuje na najvećem svetskom forumu u oblasti proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama “Global Grain”, koji se održava u Ženevi od 14. do 16. novembra 2017.  Na ovom skupu učestvuje više od 1200 učesnika iz 550 kompanija iz celog sveta. Svi oni na “Global Grain” konferenciji imaju priliku da čuju najnovije trendove i izazove u ovoj industriji. U okviru Foruma biće održana panel diskusija “Forum zemalja crnomorskog basena”, radionica “Upravljanje rizikom” i brojne prezentacije koje pokrivaju goruće teme i pitanja iz oblasti proizvodnje, trgovine, izvoza, logistike i kretanja cena žitarica i uljarica na regionalnim i svetskom tržištu. Učešće i prezentacija Asocijacija Žita Srbije realizovani su u okviru projekta “Unapređenje izvoza žitarica i uljarica”, koji u Srbiji sprovode UN FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Sunčica Savović, sekretar Udruženja Žita Srbije, učesnicima je prezentovala podatke o količinama i kvalitetu proizvodnje pšenice, kukuruza, suncokreta, soje i uljane repice u Srbiji, zatim izvozne kapacitete naše zemlje i ključna tržišta na kojima se ove kulture plasiraju.

Prikazana analiza Udruženja Žita Srbije, izrađena na osnovu podataka Odeljenja za poljoprivredu SAD- USDA, pokazuje da se Srbija kotira među 10 najvećih izvoznika žitarica na svetu u periodu od ekonomske 2014/15 do 2016/17 godine.  Kada je reč o izvozu kukuruza nalazimo se na osmom mestu, dok smo u izvozu pšenice na desetom mestu. U pogledu prinosa po hektaru, Srbija je na visokom drugom mestu kada se radi o pšenici, odmah iza proseka Evropske unije, a na petom mestu po prinosu kukuruza. 

Prezentacija Udruženja žita Srbije privukla je veliku pažnju kompanija iz Evropske unije, ali i onih sa drugih kontinenata, koje su potencijalni uvoznici ratarskih kultura iz Srbije.

“Brojne su prednosti naše zemlje kada je u pitanju trgovina i izvoz žitarica i uljarica – počev od proizvodnje isključivo ne GM useva do mogućnosti transporta od Crnog mora do Severnog mora Panevropskim koridorom VII. Međutim, da bi se obezbedila veća efikasnost izvozne logistike potrebne su dodatne investicije u povezivanje rečnog, drumskog i železničkog saobraćaja, proširenje lučkih kapaciteta i izgradnju novih silosa, prvenstveno na Dunavu, kao i modernizaciju naše rečne flote”, zaključila je Sunčica Savović.

S. Kuprešanin

(Agrosmart)