banner-image

Korišćenjem biomase do održivog razvoja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav  Nedimović otvorio je danas u Skupštini AP Vojvodine dvodnevnu međunarodnu konferenciju „Biomasa – potencijal za rast“ koju pokrajinski parlament organizuje u saradnji sa Skupštinom evropskih regija (AER) i Nacionalnom asocijacijom za biomasu (SERBIO). Konferencija je organizovana u cilju upoznavanja s aktuelnim poslovnim i zakonskim okvirima, umrežavanjem domaćih i međunarodnih organizacija i kompanija uključenih u sektor obnovljivih izvora energije.

Otvarajući konferenciju, Nedimović je istakao da je  pitanje upotrebe biomase i korišćenja obnovljivih izvora energije jedno od najvažnijih i da se svi moraju uključiti u njegovo rešavanje. Istakao je da velika odgovornost leži na lokalnim samoupravama, kao i da rešavanje problema i promena svesti o ovom pitanju moraju da krenu odatle. Naveo je primer Sremske Mitrovice, na čijem čelu je nekada bio i rekao da su građani tamo dugo preskupo plaćali grejanje, jer sistem isporuke toplotne energije nije bio efikasan. Zbog toga se došlo na ideju da se izgradi energana na biomasu koja  kao energent koristi suncokretovu ljuspu. Na taj način ne samo da su uštedeli nego su i doprineli očuvanju životne sredine.

Održivo upravljanje energentima, kako je istakao Nedimović, mora da bude prioritet kako zbog očuvanja važnih resursa, tako i zbog mogućnosti da se upotrebom alternativnih izvora, korišćenjem nusprodukata i preradom otpada ostvari profit.  Najvažniji korak ka ostvarivanju ovog cilja, kako je rekao, jeste uspostavljanje tržišta biomase, na čemu će u budućnosti raditi  i Ministarstvo poljoprivrede.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da svi treba da se upitamo šta činimo da spremno dočekamo 2050. godinu kada bi prema Pariskom sporazumu, koji je potpisala i naša zemlja, trebalo da prestanemo da koristimo neobnovljive izvore energije. Pastor je napomenuo da u Srbiji, a posebno u Vojvodini, postoji veliki potencijal za iskorišćenje biomase čime bi se značajno povećala energetska efikasnost, ali, kako je naglasio u ovom segmentu mora se voditi računa o  očuvanju zemljišta kao  jednog od najvažnijih neobnovljivih resursa na kojem se biomasa proizvodi. Trenutno u Srbiji, kako je izjavio Pastor, čak milion domaćinstava koristi peći na čvrsta goriva čija efikasnost je niska i kreće se u granicama od 20 do 40 odsto. Naglasio je i da je važno da što više lokalnih samouprava počne da prerađuje komunalne otpadne vode u cilju dobijanja jeftinih energenata.

Na konferenciji  su takođe govorili brojni predstavnici državnih i pokrajinskih institucija, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju misija u Srbiji (OEBS), Centralnoevropske inicijative (CEI), Svetske asocijacije za biomasu (WBA), Nemačkog društva za međunarodu saradnju (GIZ) i Nemačke razvojne banke  (KfW), kao i predstavnici drugih međunarodnih institucija i evropskih regija, jedinica lokalne samouprave, privrednih komora i asocijacija.

(Poljoprivrednik)