banner-image

Sremski farmeri posetili savremenu fabriku premiksa Ravago

Dvadeset poljoprivrednika, proizvođača svinja iz Kuzmina, posetilo je najsavremeniju fabriku za proizvodnju premiksa za stočnu hranu “Ravago” u Feketiću. Farmeri su imali priliku da vide kako izgleda najmodernija oprema u ovoj industriji i celokupan proces proizvodnje zasnovan na najnovijim tehnologijama. Zajedno sa stručnjacima kompanije “Ravago” obišli su celu fabriku proizvodnog kapaciteta 12.000 tona premiksa godišnje, što je četvrtina potreba celog regiona za ovim proizvodima.

U laboratoriji “Ravaga” nastaju premksi za stočnu hranu za sve domaće životinje, vrhunskog kvaliteta, rečeno je tom prilikom. Kako su stručnjaci iz oblasti svinjarstva, tehnologije i ishrane životinja objasnili sremskim farmerima, kontrolišu se sve sirovine, odnosno hemijski i nutritivni parametri i dobijaju se realne vrednosti – zna se precizno i pouzdano šta se kojom sirovinom unosi u recepturu.

Pravilna ishrana životinja najvažnija je za pravilan rast, razvoj i zdravstveno stanje životinja, a u “Ravagu” se polazi od toga da svaka gajena životinja treba da dobije odgovarajuću, optimalnu količinu vitamin i minerala kako bi se pravilno razvijala. “Ravago” je stoga razvio ceo koncept, skraćeno nazvan OVN u saradnji sa DSM-om, koji je najveći svetski proizvođač vitamina, minerala i enzima. 

-U najsavremenijim laboratorijama i uz najmoderniju opremu analiziramo sirovinu i na osnovu toga pravimo receputuru. Životinja dobije sve što joj je neophodno – vitamine, minerale, enzime, amionokiseline… Kontrola sirovina u „Ravago“ laboratoriji, trenutno najsavremenijoj u regionu, je od ključne važnosti. Na taj način se utvrde hemijski i nutritivni parametri za baš te sirovine i ne oslanja se na tablice ili matematičke vrednosti nego na realne. S takvim analizama se zna tačno šta se kojom sirovinom unosi u recepturu. To je, naravno, bitno i sa ekonomske strane i aspekta učešća hrane u ceni koštanja jedinice mere – objasnili su eksperti “Ravaga” koji svakodnevno obilaze farme u Vojvodini i celoj zemlji pristupajući svakom farmeru ponaosob uz stručni savet i pomoć u proizvodnom procesu.

Pomenimo, fabrika u Feketiću je u vlasništvu multinacionalne kompanije sa sedištem u Belgiji, koja je u ovu investiciju uložila pet miliona evra. Građevinske radove izvela je belgijska firma „Kordel“ (Cordeel), a švajcarski „Biler“ (Buhler), vodeći globalni proizvođač u oblasti tehnologije stočne hrane i prehrambenoj industriji, u potpunosti je opremio fabrfiku u Feketiću. Kompanija DSM, koja je neprikosnovena u svetskoj proizvodnji premiksa učestvovala je u monitoringu i izboru laboratorijske opreme. Laboratorija je opremljena najsavremenijim aparatima za ispitivanje sirovina i gotovih proizvoda, kakvi su AAS – Atomic Absorption Spectrometer, koji se koristi za analizu minerala i teških metala, HPLC – High Performance Liquid Chromatography, aparat za analizu vitamina, te NIR – Near Infrared Spectrometer Tango, brzi analizator za određivanje Wende analiza. 

S. G.