banner-image

Kostić kupuje Viktorija grupu

„MK grupa“ je pre nekoliko dana uputila ponudu za kupovinu šabačke kompanije „Viktorija grupa“ koja je prezadužena i rešenje vidi u novom vlasniku spremnom da od banaka otkupi 275 miliona evra duga.

Izvor blizak kupcu tvrdi za 021 da su stavovi dve strane u razgovorima približeni, pa se može očekivati da do kraja godine dođe do realizacije. Tako će se u okviru „MK grupe“ naći „Sojaprotein“, šidska uljara „Mladost“, subotički „Veterinarski zavod“…

Isisavanje novca

Na pitanje kako je kompanija Zorana Mitrovića i Milije Babovića zapala u teškoće, u poslovnim krugovima se navodi da je firma imala snažan investicioni zamah u vreme skupih kredita koje nije uspela vratiti delom i zbog dosta komotnog poslovnog odnosa sa drugim firmama dvojice vlasnika.

Osim svojevrsnog isisavanja novca, uzrok problemima je i već peta uzastopna sezona niskih cena ratarskih proizvoda na svetskim berzama.

Poznata i kao velik agrarni trgovac, posebno sojom i pšenicom, „Viktorija“ nesporno bliska Demokratskoj stranci je svake sezone otkupljivala više stotina hiljada tona ratarskih useva, pa i 2012. godine. No, već početkom narednog proleća došlo je do naglog pada cena na svetskom tržištu, pa je na lageru Šapčana ostalo previše preplaćene robe.

Pet godina niskih cena

U „Viktoriji“ su dugo očekivali preokret i dalje otkupljivali, doduše nešto manje količine. Ali cene pošenice, kukuruza, soje, ječma su već pet godina na veoma niskom nivou.

Kada su pre dva meseca bankari prestali da reprogramiraju dugove i zatražili isplatu dospelih rata, nada je definitivno pokopana. Postalo je jasno da će se rešenje tražiti u vraćanju duga prodajom preduzeća.

Sa druge strane, „MK grupa“ ovih dana prodaje šećerane. Kako je 7. oktobra u Evropskoj uniji prestao da važi sistem kvota za proizvodnju šećera iz repe, Kostić je procenio da će nemačke, francuske i austrijske šećerane podići proizvodnju i ne samo povećati svoj udeo, već će i izvoziti izvan Unije.

Tu će se, pak, sučeliti sa šećerom dobijenim iz trske, nešto slabijeg kvaliteta, ali dosta jeftinijeg od repinog. Da bi prodali robu moraće sniziti cenu. Tako će se, prema predviđanjima MK grupe, izvan unije naći repin šećer po niskim cenama.

Uljni izazov

Naravno da Kostić ne želi da se nađe u takvom poslovnom ambijentu i čini sve da da šećerni segment, dosadašnju glavnu delatnost, proda. Razgovori sa vodećim austrijskom proizvođačem „Angrinom“ su uveliko poodmakli.

Sa druge strane, biznis sa uljem se čini sve izazovnijim, naročito što je u izgledu da Turska ukine carinu od 40 odsto na uvoz ulja. Time bi Srbija dobila status kakav poslednjiih godina, kada je reč o ulju, ima Bosna i Hercegovina, pa se često dešavalo da naši seljaci suncokret prodaju bosanskim uljarama.

Tehnološki skromne, nisu mogle spraviti ulje najvišeg kvaliteta, čak i ako su na raspolaganju imale prvoklasnu sirovinu. Stoga su se Turci odlučili da carinu ublaže i prema Srbiji. Uostalom, tržište ove zemlje je toliko veliko da može lako apsorbovati sve viškove i srpskih i bosanskih uljara.

„Mk grupa“ je izuzetno zainteresovana da uđe u posao sa uljem, pa će „Viktoriju“ kupiti i ako ne proda šećerane.

Izvor: 021, Živan Lazić