banner-image

Ishrana krava presudna za kvalitet mleka

Privredno društvo za razvoj poljoprivrede Zlatiborski Ekoagrar organizovalo je u Krivoj Reci trening za poljoprivrednike, prvenstveno kooperante mlekare Naša Zlatka sa ciljem da se unapredi kvalitet sirovog mleka.

Prenošenje informacija o dobroj odgajivačkoj praksi u proizvodnji mleka deo je redovnih aktivnosti Ekoagrara u sklopu projekta Od mleka sa naših planina . U prvom krugu predavanja predstavljeni su rezultati analize kabaste hrane koju je izvršio Institut za krmno bilje iz Kruševca. Podaci o uzorcima sena i silaže sa određenog broja gazdinstava u opštini Čajetina pokazuju da nedostaje proteina, a direktor Instituta dr Zoran Lugić poručuje da postoje načini da se kvalitet ishrane poboljša.

– Pokazalo se da ono što mi ovde poslednjih nekoliko godina intenzivno radimo kroz naše savete koji se odnose na tehnologiju proizvodnje i konzervisanja stočne hrane počinju da daju svoje prve rezultate jer imamo nekoliko farmera koji spravljaju senažu i silažu i imaju odličan kvalitet što će svakako uticati pozitivno na njihove proizvodne rezultate. Sa druge strane, imamo i farmere koji i dalje spravljaju seno, ali kosidbu obavljaju na vreme i sam proces sušenja sena sprovode na način kako im se to sugeriše i njihovo seno se takođe odlikuje zadovoljavajućim karakteristikama,kaže dr Lugić. 

Sastav stočne hrane može uticati i na na reprodukciju goveda što je bila druga tema na predavanju u školi u Krivoj Reci koje je održao Dubravko Gudurić iz veterinarske stanice Mačkat.
– Najveći problem su i dalje razni deficiti u hrani jer u obroku koji krave jedu nema dovoljno materija svih vrsta, negde proteina, negde minerala, negde vitamina, a dešava se da ih ima i u višku, i to najčešće ugljenih hidrata, pa i proteina, tako da i to može izazvati probleme. Treba se usredsrediti na sastav, kvalitativni i kvantitativni kako bi obrok bio dobro ukomponovan,poručuje Gudurić.

Na skupu su poljoprivrednici izneli svoja viđenja i pitanja o ovoj temi, i želja je da se u susretu nauke i prakse nađu dobra rešenja. Ekoagrar će i u narednom periodu organizovati predavanja koja će se prvenstveno ticati nege goveda sa akcentom na higijenu muže sa dobrim primerima smeštaja goveda i skladištenja hrane.

Izvor:Zlatibor pres